В Луковит удостояват Димитър Талев със званието „почетен гражданин
В Луковит удостояват Димитър Талев със званието „почетен гражданин / dariknews.archive

Големият български писател и журналист, един от признатите класици на българската литература - Димитър Талев, бе удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на община Луковит".

Общинският съвет взе решение през юли, а церемонията по удостояването ще се състои по време на официалното откриване на Традиционния панаир в Луковит на 26 август. За церемонията се очаква да пристигне неговият внук - Климент Талев.

Авторът на прочутата тетралогия, включваща романите „Железният светилник", „Преспанските камбани", „Илинден" и „Гласовете ви чувам", през 1948 г. е изселен от София в Луковит, където живее със своето семейство до 1952 г. На къщата, в която е живял на улица „Оряховска", през 1995 г. е поставена паметна плоча по идея на местния литератор и педагог Малина Русева. Отново тя е инициатор и на предложението големият класик да бъде удостоен с почетното звание. На 28 август се навършват 68 години от момента, в който писателят е прекрачил прага на къщата. През 2016 г. отбелязваме и 50 години от неговата кончина.

Димитър Талев притежава фундаментален принос в развитието на националната историко-психологическа проза, творчеството му е част от непреходното културно наследство на България. Името на Луковит влиза в неговата творческа и житейска биография и за пребиваването му в града пишат много изследователи.

Именно в Луковит, макар и в изключително трудни за твореца условия, са се родили част от най-хубавите класически творби на българската литература. В къщичката на ул. „Оряховска" той пише повестта „Кипровец въстана", романа „Илинден" и редица разкази, работи също по романа „Хилендарският монах".

Четирите години живот в Луковит са съпроводени с тежки изпитания, трудности от всякакъв характер и много огорчения за Димитър Талев. Луковит дължи признание на големия писател и като изкупление за моралните и душевни терзания, които той несъмнено е преживял тук. Общинският съвет е категоричен, че съвременните жители на Луковит с преклонение ще пазят спомена за този велик съгражданин - изключителен белетристичен талант, един от духовните водачи на българската нация.

По време на церемонията на 26 август, със званието ще бъде удостоен и популярният луковитчанин Борислав Борисов - Боби Шоу.

Известният български илюзионист, носител на редица национални и международни награди - Боби Шоу, е роден в Луковит. Основател е на първия Магичен театър в България и на първата Българска илюзионна школа в Националния дворец на децата. Бил е дългогодишен член на Управителния съвет на Съюза на артистите в България и председател на Гилдията на вариететните артисти. Заместник-председател е на Съюза на илюзионистите в България и е носител на най-престижната награда на Съюза - Звезда на българската магия. През годините запазва връзката с родния град Луковит, подпомага различни общественополезни мероприятия и благотворителни инициативи за децата в неравностойно положение в града. Притежава значим принос за развитието на илюзионното изкуство на национално ниво и съществени заслуги за популяризиране името на родното място у нас и в чужбина.