dosieta
dosieta / archive
Община Ловеч организира прожекция на новия документален филм „Комисията по досиетата и отварянето на архивите на Държавна сигурност”, съобщават от пресцентъра на администрацията. Ловешката премиера ще е на 25 юни (вторник) от 18 ч. в камерната зала на Драматичния театър, входът е свободен.
На прожекцията ще присъства екип на независимия държавен орган начело с председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, както и журналистът Христо Христов, който е сценарист на филма.
В документалната лента е проследен трудният път на отварянето на досиетата на репресивния апарат на БКП от 1990 г. до 2006 г., когато бе приет сега действащият закон за разкриване на сътрудниците на ДС и разузнавателните служби на БНА. С множество интервюта е проследено извършеното от независимия държавен орган в различни аспекти от неговата дейност за 12-те години, откакто той функционера – от установяването и обявяването на сътрудниците на ръководни постове в държавата и обществото, през изграждането на Централизиран архив за документите на тоталитарните служби, до активната изследователска работа и обслужването на гражданите, интересуващите се от архивите на ДС. Във филма са показани и проблемите, с които Комисията по досиетата се сблъсква, и обществената и институционална подкрепа, с която ги решава.
Представена е цялостната дейност на Комисията по установяването и обявяването на сътрудниците, изграждането на Централизирания архив за документите на тоталитарните служби в гр. Банкя, изследователската дейност, както и тази за обслужването на граждани и читатели.
Режисьор на филма е Димитър Коцев.