Троянци закриват археологическия сезон с празник
Троянци закриват археологическия сезон с празник / netinfo

С празник, посветен на 1754 години от основаването на античния град Состра, ще бъде закрит археологическия сезон в община Троян. Инициативата се организира от Община Троян, Музеят на занаятите в града и Ротари клуб.

В спектакъла „Атилана” символично ще бъде предаден ключа на крепостта на кмета на община Троян Минко Акимов. За гостите на празника е предвидена разходка в крепостта и стрелба с лък. Состра се намира на 12 км северно от град Троян и е добре запазен крайпътен комплекс, разположен на древния римски път "Виа Траяна".

Преди четири години на Состра започват спасителни разкопки. Ръководител на археологическия екип е д-р Иван Христов от Националния исторически музей. Той намира подкрепа от община Троян, чиято амбиция е крепостта да бъде реставрирана, да добие по-цялостен вид и да се превърне в популярно място за културен туризъм. През 2006 година финансирането на археологическите проучвания е почти удвоено. Община Троян е предоставила 10 000 лева за разкопките и отделно изпълнява проект за създаване на цялостна инфраструктура около римската крепост на стойност 30 000 лева.

С тези средства вече са купени близо 4 декара от земята около крепостта, поставени са информационно табло и указателни табели за туристически посещения. НИМ също е отделил 30 000 лева от бюджета си.