Трима са починали в Плевенско от туберкулоза от началото на годината до сега
Трима са починали в Плевенско от туберкулоза от началото на годината до сега / netinfo

Работна среща, посветена на възобновената и активизирана работа по профилактика и превенция на белодробните болести и туберкулозата се проведе в Плевенската многогопрофилна болница.

В рамките на стартиралата Програма за намаляване разпространението на туберкулозата и белодробните болести сред населението през следващата година ще бъдат прегледани безплатно 3 000 души в Плевенска област. Програмата беше представена от областния управител Цветко Цветков и директора на здравното заведение доц.д-р Васил Тодоров.

На срещата присъстваха и специалистите, които ще работят с мобилния флуорограф, който Плевен получи по линия на програмата от Министерството на здравеопазването. Това са д-р Огнян Начев – началник на областния диспансер по белодробни болести, и д-р Емилия Лазарова - началник на отделението по туберкулоза в клиниката по белодробни болести към многопрофилната болница в Плевен и областен Dots мениджър по туберкулоза. Туберкулозата е древно заболяване, което през различните епохи е било бич, овладявано е и през последните години отново се заговори за тази коварна болест.

Още за тенденциите в заболеваемостта, за разпространението и колко са болните, преминали през отделението по туберкулоза в клиниката по белодробни болести, чуйте от д-р Емилия Лазарова в звуковия файл...

На срещата беше обявена и новината, че плевенският екип е получил чисто нов автомобил „Хюндай”, предоставен на Министерство на здравеопазването от Глобалния фонд за борба с ХИВ/СПИН, туберкулоза и малария. С тези автомобили областните мениджъри ще посещават населените места в Плевенска област, в които ще се провеждат безплатните профилактични белодробни прегледи.

В областта като епидемични райони по отношение на туберкулозата могат да се определят ромският квартал в Червен бряг, Кнежа, Никопол. Като начало се прилага методът на убеждението за явяването на потенциално болния или заразоносител на туберкулоза, за да се яви той на преглед.

В случай, че болният откаже лечение в специализираната клиника, какъвто случай има вече в Плевенско, според Закона за здравето му се налага глоба от 500 до 1 000 лв.