Съветниците приеха бюджета без съществени промени
Съветниците приеха бюджета без съществени промени / Дарик Плевен

С 30 гласа - "за", 9 - "против" и 8 - "въздържал се" общинските съветници приеха поекта за Бюджет на Община Плевен за 2011 г., предложен от кметския екип. Документът бе приет с гласовете на Коалиция "Заедно за Община Плевен", "Атака" и "Солидарност". Общият размер е 74 309 121 лева, от който 11 400 000 лева кредит. Дебатите по него продължиха три часа и половина като още в самото начало Найден Зеленогорски обобщи, че този бюджет е "възможният бюджет" и ще се наложи отново да бъдем пестеливи в разходите. Разбира се, винаги може да се иска повече, но трябва да се съобразяваме с реалностите, подчерта градоначалникът.

Общинският съветник от ГЕРБ Владислав Николов определи бюджета като един "изборен бюджет" и припомни намалението на такса смет за гражданите и фирмите, което според него е изцяло предизборна стъпка. По думите на Николов, бюджетът е прекалено оптимистичен и неизпълним. Ако това е "инвестиционен бюджет срещу кризата", според съветника от ГЕРБ, следващият трябва да бъде наречен "бюджет на нищетата", тъй като със старта на изплащането на многомилионния кредит това очаква общината ни.

Според съветника Красимир Златев бюджетът е формиран по стара схема, която не отговаря на реалните потребности на населението. Съветникът от БСП Иван Дачев пък разкритикува онази част от документа, касаеща културния календар на общината. По думите му, липсва каквато и да е концепция в планирането на културния живот в града и не са ясни акцентите в календара.

Директорът на Дирекция "Образование и култура" в Общината Ралица Веселинова обясни, че една общинска стратегия се прави в унисон с Националната стратегия за култура, а такава липсва. Тя посочи още, че акцентите в културния календар са ясно разписани и всеки, който се интересува, би могъл да ги погледне.

На този отговор остро репликира независимият съветник Ивайло Атанасов, който възрази, че липсата на политика относно културата в Плевен не може и не бива да се оправдава с липсата на Национална стратегия за културата. След над тричасовия дебат в крайна сметка проектът за бюджет бе приет с известни козметични изменения, предложени от кмета и комисиите по здравеопазване и култура.

Те обаче не дават съществени изменения, каквито поискаха някои от общинските съветниви в опозицията. Не мина предложението на Ивайло Атанасов субсидиите за Северняшки ансамбъл, Общински хор "Гена Димитрова" и Общинският духов оркестър да бъдат намалени с 5%, като част от спестеното да отиде за спортни дейности, а друга част за галериите.

Не бе подкрепена още идеята на Бисерка Илиева от БСП за инициативите в Културния календар на стойност над 3000 лева, да се изисква предварителна план-сметка. Неодобрено остана и предложението на Красимир Златев 4 милиона от парите за култура да отидат за охрана на селата.