Стесняваме връзките с Индонезия
Стесняваме връзките с Индонезия / netinfo

Посланикът на Индонезия у нас Имануел Робърт Инкириванг се е срещнал в четвъртък с кмета на Плевен Найден Зеленогорски и неговия екип. Посланикът посещава града ни по препоръка на редица свои колеги, информират от пресцентъра на Общинска администрация.

Мисията ми тук е да разширявам отношенията между двете страни, установени преди 51 години, е уверил по време на срещата той. Според г-н Инкириванг най-важната база за сътрудничество са туризмът, инвестициите и търговията. България вече е член на Европейския съюз и ние я ценим като гарант за сигурността на съюза, както и се насочваме към нея като портал за навлизане не индонезийски стоки, е посочил Посланикът на Индонезия.

Той е предприел посещения в редица български градове с цел да изработи конкретна програма за сътрудничество в близките години. За да се сближат народите на България и Индонезия, е необходима по-голямо популяризиране на самите страни, е подчертал г-н Инкириванг.

Неговото предложение в тази посока е в Плевен да бъдат проведени срещи, изложби, концерти, които да представят културните ценности, кулинарните традиции, бита на Индонезия.

В областта на образованието той е предложил половин- и едногодишни курсове за изучаване на индонезийски език, към който има все по-голям интерес, както и курсове за индонезийска музика и танци. Индонезия планира да организира и общи бизнессрещи, както и турове из страната за български представители на туристическия бранш.

Посланикът е изразил и убеденост, че в неговата страна ще бъде проявен интерес към обучението на чуждестранни студенти в плевенския Медицински университет. От своя страна Найден Зеленогорски е уверил госта в желанието на Община Плевен да бъде активна част от сътрудничеството между двете страни, както и в готовността градът ни да бъде домакин на дни на Индонезия. Градоначалникът е връчил на Посланика на Индонезия почетния знак на Община Плевен.