Спортният министър в Плевен: Повече средства за физическо възпитание и спорт
Спортният министър в Плевен: Повече средства за физическо възпитание и спорт / archiv.DarikNews

"Дойдох за да се запозная със сградния фонд и учебно-тренировъчната база на спортното училище в Плевен, която на всички е известно, че не е в завидно състояние, а това не е маловажен компонент от надеждите, които влагаме в името на спорта", каза министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева при посещението в Спортно училище „Георги Бенковски" в Плевен.

Тя обясни, че от Плевен започва обиколка на държавните спортни училища в страната: „Защото Министерството на младежта и спорта и кабинета на премиера Пламен Орешарски имаме воля да намерим начин да пристъпим към обновяване на спортните учлилща в България".

Мариана Георгиева каза, че още с пристъпването си на прага на министерството се е запознала с проблемите в плевенското спортно училище, както и че в Министерството на младежта и спорта отлежават проекти с молба за финансиране.

Тя изложи тезата си, че не трябва масовият спорт, спорта в училище и елитният спорт да се разглеждат изолирано един от друг. „Няма как това да бъдат паралелни писти, но тук става въпрос за една естествена спирала на развитие".

Министърът определи Държавното спортно училище като формирование изобщо, като възлов момент в този процес. Според нея, спортно-състезателната дейност и учебно-тренировъчният процес в държавното спортно училище не трябва да са обект на приоритетно мислене.

"Затова започвам от Плевен и това не е реклама на Спортното училище или на министерството, а е една от тежките работни стъпки към действия, които да покажат новостите в политиката като методологическото обновяване и грижа за спортните съоръжения", каза Георгиева.

Коментирайки въпроса с финансите, министър Георгиева сподели, че положението с финансовия ресурс е тежко, „но кабинетът е ангажиран много сериозно с една промяна във философията на бюджета за 2014-та, свързана с пренареждане на средствата".

Като пример тя посочи промените, направени в Устройствения правилник за Българския спортен тотализатор, след което вече парите за физическо възпитание и спорт стават 18%, а средствата, предназначени за издържане на Спортния тотализатот ставатот 18 на 17%.

Мариана Георгиева отбеляза, че този един процент е доказателство за конструктивната политика на кабинета и за променена философия в четенето на числата и в пренареждането на наличностите.
Като втора стъпка в посока увеличаването на средствата за физическо възпитание и спорт, министър Георгиева посочи усвояването на постъпленията, които остават налични след непотърсени печалби. Тя обясни, че до сега те са били 50% от непотърсените печалби и в промяната е записано, че след приключване на тримесечието ще се определя размера на процента - от 50 до 100% и така, ако всичко с баланса е наред, за физическо възпитание и спорт ще отиват всичките пари от непотърсените печалби.

Мариана Георгиева каза, че за сега министерството предвижда обновяване на две спортни училища в страната и посочи, че едното от тях е Спортното училище в Плевен, а другото предстои да бъде определено, след като стане ясна програмата по обновяването на плевенското училище. Тя обясни, че средствата, които са наследени от предишните управляващи са на стойност около 2 млн. лева.

След посещението й в Плевен предстои, експерти да определят количествено-стойностните показатели, за да бъдат прецизирани нещата.
"Представете си, че ще трябват 2,1 или 2,2 милиона, например. Не мога да приема тази сума за даденост и просто да продължа, защото ако тя е била много обективно изработена, би трябвало да не стои "на трупчета" две години", каза Мариана Георгиева.

Тя каза още, че е информирана за проблемите, които е имал преподавателският екип в Спортното училище и че са получавани на два пъти сериозни предписания за затваряне от РЗИ-Плевен.
"Няма как да искаш от колегията и от децата, които са отдали сърцата си при положение, че ги поставяш дори в рискова обстановка".

Министърът на младежта и спорта пожела по-голяма инициативност от страна на училищното ръководство като посочи, че Плевен е град със стара спортна слава и самата тя е убедена, че ще остане такъв и в бъдеще.