Според Владислав Николов Сметната палата се превръща в репресивен орган
Според Владислав Николов Сметната палата се превръща в репресивен орган / archive.dariknews

На среща с журналисти депутатът от ГЕРБ Владислав Николов коментира проектозакона за Сметната палата. Според него промяната в Закона за Сметната палата се прави с цел да се смени ръководството й, а промяната в някои от критериите ще превърне палатата в орган за натиск.

Депутатът обърна внимание на факта, че в Европа преобладават Сметните палати от едноличчен тип на управление, какъвто е бил до сега и в България. Николов добави, че с новия проектозакон, освен смяната на ръководството се въвежда и промяна, която понижава квалификацията на всички одитори и на самото ръководство, в това число и на председателя на Сметната палата.

"Нашите предложения бяха в посока, там да има професионалисти с професионален стаж в областта на одита, на финансовия контрол и на счетоводството като изискването да бъде за 15 години стаж", каза Владислав Николов и добави, че управляващите са посочили изискване за стаж, но не професионален, без да е свързан с тези области.

"По този начин всеки, който има икономическо или юридическо образование може да заема поста председател или на одитор в Сметната палата или това е една институция, в която ще бъде премахната експертността", коментира народният представител. Той добави, че по този начин ще започнат да се назначават хора по партиен признак и по квоти от БСП и от ДПС. "Те ще бъдат удобни, ще бъдат послушни и ще изпълняват поръчките на управляващите", каза Николов и предположи, че именно по тази причина никое от предложенията на ГЕРБ по определенитъе членове няма да бъде прието.

Според Владислав Николов с премахването на професионализма в Сметната палата, тя ще се превърне в орган за натиск и репресия, "който ще има за цел да притиска определени кметове - може и от ГЕРБ или техни, и да ги принуждава да изпълняват определени задачи".