ignatiev.kartina
ignatiev.kartina / sbj
От името на Плевен, кметът Георг Спартански подари на руския посланик портрет на граф Н. П. Игнатиев, рисуван от ученика на акад. Светлин Русев, Стилиян Атанасов.
С младежка интелектуална игра под надслов „Игнатиеви игри“, в посолството на Руската федерация беше отбелязана 185-та годишнина на големия руски дипломат и държавник граф Николай П. Игнатиев.
Съдбата му е тясно свързана с нашата страна, а неговите думи „Моят идеал – свободна България“ се помнят и днес. Всъщност заради тази си вдъхновена мечта руският аристократ полага подписа си под Санстефанския мирен договор, даващ свобода на България след 500-годишното турско робство.
 
В състезанието са участвали ученици от Училището при посолството на Русия в България, 133-то СОУ “А. С. Пушкин“, 18-то СОУ „Уилям Гладстон“ и СОУ „Максим Горки“ (Стара Загора). 
Безпристрастното жури е било в състав: историците проф. Румяна Михнева и доц. д-р Милко Аспарухов – директор на дирекция „Военно-исторически музеи“ в Плевен, както и Георги Карастаматов от МВнР и съветникът по културата при посолството на РФ у нас Кирил Ринза.

milko
dariknews.archive

 
Сред официалните гости на събитието са били космонавтът Георги Иванов, бившите външни министри Кристиян Вигенин и Георги Пирински, Ваня Кастрева, шефове на неправителствени български организации, свързани с Русия, както и известни наши историци и учени, приятели и симпатизиращи на страната на А. С. Пушкин.
Всички, уважили събитието са били посрещнати от домакините в лицето на посланика на Русия у нас Н. Пр. Анатолий Макаров, с типичното руско гостоприемство.
GOSTI
sbj

Приятна изненада е поднесъл кметът на Плевен Георг Спартански, който е подарил на посланик Анатолий Макаров от името на града портрет на граф Н. П. Игнатиев, рисуван от ученика на акад. Светлин Русев, Стилиян Атанасов. Градоначалникът на Плевен е споделил, че за него е голяма чест и удоволствие да представи града, дал името на една от двете най-важни епопеи по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. - Плевенската.
Поднасяйки дара на руския дипломат, Георг Спартански е казал: „Две са тези епопеи - едната е Шипченската, а другата Плевенската“.

spartanski
sbj
 

В отговор на жеста Н. Пр. Анатолий Макаров е заявил, че за него е огромна чест да получи портрет на един от големите руски дипломати граф Игнатиев. Той е споделил, че неговото първо пътуване след пристигането му в България е било именно до Плевен и е обещал, че на 10 декември, когато градът ще чества освобождението си ще присъства на събитието.