Социално слаби младежи ще могат да продължат обучението си в гимназии
Социално слаби младежи ще могат да продължат обучението си в гимназии / dariknews.archive

Възможност на още 15 тийнейджъри от социално слаби семейства да продължат образованието си в гимназии, дава Сдружение „Плевенски обществен фонд „Читалища". Възможността се предоставя на младите хора по програмата „Равен шанс - достъп до средно образование", финансирана от Фондация „Тръст за социална алтернатива".

Целта на програмата е да подобри достъпа до средно образование на ученици от социално слаби семейства, като премахне основни образователни бариери. Програмата се администрира от партньорски организации, работещи по места, които закупуват и предоставят карти за транспорт и учебници на ученици от 8 до 12 клас с доказана финансова нужда и мотивация за продължаване на образованието, съобщиха днес от фонд „Читалища".

За участие в програмата могат да кандидатстват деца от семейства, в които максималният доход на всеки член не надвишава 375 лв. месечно. Кандидатите трябва да са мотивирани да продължат образованието си, да имат необходимост от пътуване с извънградски/междуселищен транспорт до училище и обратно всеки ден или да бъдат настанени в училище или квартира. Предимство се дава на ученици, които са получили подкрепа през предходната учебна година, при условие че отговарят на критериите, включително имат редовно посещение в училище и успех, не по-нисък от 3,50.

Срокът за кандидатстване е 15 юли, като учениците трябва да представят:
копие от бележник (първа страница с имената и данните на ученика и страницата с годишните оценки и отсъствия за предходната учебна година).

Документ от училище, удостоверяващ, че ученикът е записан в училището за учебната 2015-2016 г. (при смяна на училището).
Мотивационно писмо/есе от ученика за участието му в програмата.
Документи, удостоверяващи семейно положение и доходи. Документ/служебна бележка от работното място на всеки от родителите за доходите им за последните 3 месеца или служебна бележка от Бюрото по труда или отделите за социално подпомагане в случаите, когато родителите са регистрирани като безработни или социално слаби.
Декларации, подписани от родителите в случаите, когато нямат доходи, но не са регистрирани в съответното Бюро по труда или отдел за социално подпомагане.

Анкета-препоръка за ученика от негов учител.
Документите трябва да се предоставят/изпратят до офиса на СПОФ „Читалища": 5800 Плевен, пл. „Възраждане"1, офис 311, тел./факс: 064/83 65 58.

През миналата година по тази програма са били подпомогнати 10 ученици от селата Беглеж, Пелишат, Бохот, Ореховица. Голяма част от тях са от ромски произход, съобщи Даниела Димитрова, директор на фонда.

„Не им даваме пари в брой, просто им плащаме транспорта до Плевен, общежитието, купуваме им учебници и всичко, каквото им е нужно. Факт е, че когато разбраха, че няма да получават пари, част от тях се отказаха", поясни Димитрова.

Тя подчерта, че програмата не предоставя пари за възнаграждение на екипа, който работи по нея, нито за издръжка на офиса. "Това е една благотворителна програма, с която вярваме, че сме полезни на онези селски млоадежи, които наистина искат да учат, а не просто да раздаваме някакви пари на семейства, които харчат тези пари по други направления.