СКШПлевен XXI дебютира с отбор в А група на Държавните отборни първенства
СКШПлевен XXI дебютира с отбор в А група на Държавните отборни първенства / sksh.pleven21

На 31 май в Слънчев бряг стартират Държавните отборни първенства за мъже и жени по шахмат. За първи път СКШ "Плевен XXI", за който приоритет е предимно развитието на детско-юношеския шахмат, ще се състезава и при жените. Това става възможно, след като миналата есен отборът на клуба в състав мс Христинка Илиева, Сандра Трифонова и Александра Иванова се класира за елитната група за 2015 г. след успешно участие в "Б" група на първенствата.

Ръководството на СКШ "Плевен XXI" отправи покана за присъединяване в отбора на още две шахматистки, които преди години са играли за града ни от името на ШК "Полет" Плевен. Едната покана беше приета и така в отбора ще се включи и мс Петранка Драганова, понастоящем състезателка на ШК "Казанлък", съобщиха от клуба.

Конкурентите на плевенския отбор в групата са "Локомотив" Пловдив, ЦСКА, "Шах XXI" София, "Етър" Велико Търново, "Локомотив 2000" Пловдив, "Кракра Пернишки герои" и "Бургас 64". Основната цел на "Плевен ХХІ" ще бъде оставане в групата, което означава класиране в шестицата.

Право на участие в група А на Държавните отборни първенства по шахмат имат отборите, класирани в шестицата за 2014г. плюс още два отбора, спечелили квоти от миналогодишната група Б. Те ще играят по кръгова система всеки срещу всеки общо 7 партии. Отборите се състоят от 3 дъски с 2 резерви при жените, и 4 дъски с 3 резерви при мъжете. В първенството се допуска и участието на чуждестранни състезатели.