Ще обновяват Художествената галерия в Троян по “Красива България”
Ще обновяват Художествената галерия в Троян по “Красива България” / снимка: Община Троян

Серяковата къща в Троян, която е Художествена галерия, ще бъде ремонтирана по Проект "Красива България", информират от пресцентъра на местната администрация. Дейностите са възможни след подписано в края на месец юли споразумение между Министерството на труда и социалната политика и Община Троян.

Общият бюджет на проекта по Мярка 01 "Подобряване на градската среда" е 99 268 лв. Община Троян участва в това споразумение с финансов принос в размер на 51 619 лв. Ще бъдат извършени вътрешноремонтни дейности - топлоизолация по пода, смяна на дюшемето, подмяна на прозорци и врати, боядисване и направа на окачен таван. Предвижда се още ремонт на фасадата и покрива, ремонт на ВиК, ел. инсталация и мълниезащитна инсталация и др. Предстои обявяване на процедура за изпълнител на обекта.

Споразумението влиза в сила от момента на подписването му от двете страни и действа до приключване на изпълняваните дейности, които са предмет на споразумението, но не по-късно от 5 декември тази година, уточняват още от Община Троян.

В сградата на Серяковата къща е роден Георги Серяков (Гио), който е бил Ботев четник. Той е загинал през 1876 година на Милин камък във Врачанския Балкан.