pej mi pesen
pej mi pesen / dariknews.archive
На 23 май от 20:30 часа в парка на Регионален исторически музей в Плевен ще се състои концертът - спектакъл на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев", „Пей ми песен, северняко“. Музикалното събитие се осъществява по проект на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”, по програмата за финансиране проекти на културни организации на Община Плевен.

„Пей ми песен, Северняко” е Концерт-спектакъл включващ музикално – танцови постановки , солови вокални и многогласни изпълнения допълнени с танцови етюди и мултимедийно представяне на певците емблеми на Северна България.
Идеята на проекта е да се даде изява на мъжкото народно пеене отговарящо на съвременните условия, популяризирането му, съхраняване на националния бит и идентичност.

В проекта ще участват известни изпълнители на северняшки фолклор, гост солисти като Димитър Димитров, Христо Косашки, Даниел Спасов, Милен Иванов, Петър Георгиев, и мъжка вокална формация за старинна полифонична музика „Светоглас”.
В концерта, плевенчани ще имат възможност да се докоснат до песенното наследство на ансамбъла, представено и пресъздадено в нова трактовка и аранжименти – народната мъдрост и реалност, пресъздадени чрез езика на музиката и народния талант, историческата действителност, текст съдържащ истината за любовта и красотата на българката, християнските ценности, съчетани с българския танц.