/ svetlomira anastasova
Седем ПОС терминала – физически и виртуален, за плащане на данъци ще бъдат въведени още в първите дни на февруари в Ловешка област, съобщи Виктор Стойчев, директор на офиса на Националната агенция за приходите в Ловеч.

По този начин ще се облекчат плащанията, посочи той. И досега в банките, обслужващи НАП, бяха възможни картови плащания, а от години са възможни плащания с карта по интернет. Голямата промяна през февруари идва от това, че сега сметката на НАП, по която ще се плаща чрез виртуален или физически ПОС терминал (в БНБ), ще се заверява буквално за минута, тоест няма да се налага да се чака денонощие или дори повече, преди парите да пристигнат.

Това ще елиминира хилядите случаи на начисляване на стотинки лихва заради късно пристигнал превод, както и ще облекчи гражданите при ползване на данъчните облекчения, тъй като от тази година ползването на облекченията е обвързано с липсата на публични задължения към датата на подаване на декларацията.

Второто голямо предимство е, че за клиентите на НАП плащането чрез ПОС терминал ще е напълно безплатно. Системата на ПОС терминала е директно свързана с компютърната система, като на точно определени места в офисите на НАП (а не на банковите гишета) ще може да се извършват безкасови и без такса плащания.

Стойчев призовава физическите лица и бизнесът максимално да се възползват от предлаганите електронни услуги на приходната агенция чрез ПИК или КЕП, които непрекъснато се развиват и усъвършенстват. До момента има подадени сто електронни декларации от Ловешки регион, а в офиса на НАП в Ловеч са постъпили 240 декларации за доходите, от които декларациите с данък за възстановяване са 30.