С Национален събор, Съюзът на ловците и риболовците отбеляза 115 години
С Национален събор, Съюзът на ловците и риболовците отбеляза 115 години / archiv.DarikNews

„115-та годишнина на Съюза на ловците и риболовците в България ни нарежда сред най-старите обществени природозащитни организации в Европа. Възникването и утвърждаването на нашия съюз е непосредствено следствие от Освобождението на България и е свързано с имената на десетки родолюбиви българи- строители на съвременна Блгария като Стефан Стамболов, княз Алеко Богориди, Продан Тишков-Чардафон, Васил Друмев".

Това каза Иван Петков - председател на Съюза на ловците и риболовците в България, при откриването на Националния събор, посветен на 115-та годишнина от създаването на съюза, който се състоя в местността „Витска Елия" край Плевен.

Той добави, че опазването на природата и стопанисването на дивечовото богатство на страната са заложени в основите на съюза и в духа на хилядолетните народни традиции, той е превърнал ловуването в достъпно занимание на всички българи.

„115 години са достатъчно време, за да се провери, дали една организация е необходима на обществото, на природата и най-вече на хората, които членуват в нея". Това каза председателят на Народното събрание Михаил Миков при откриването на ХІІ-ия  Националния събор на Съюза на ловците и риболовците в България.

С Национален събор Съюзът на ловците и риболовците отбеляза 115 години
netinfo

"Очевидно днес със своята 130 хилядна членска маса, Съюзът на ловците и рибарите доказа, че е необходим на България". Миков подчерта ангажимента, който държавата дължи „на тази най-стара природозащитна организация". 
Михаил Миков каза още, че българската организация на ловците и риболовците се вписва трайно в лова и риболова в Европа, за което ясен знак са високите гости на събора от Франция и ръководителите на свободните сдружения от съседните страни.

Той подари на председателя на Съюза на ловците и риболовците в България Иван Петков факсимиле от дневниците на Деветото Народно събрание през 1897 година, когато е приет първият закон за лова в България. Миков припомни, че в този закон има текстове, които гласят например, че „докато не се ожънат нивите, не може да се ловува", както и други традиционни неща, свързани с живота на българина, „които до днес са в правилата на Съюза на ловците и риболовците и в законите на съвременна България".

С Национален събор Съюзът на ловците и риболовците отбеляза 115 години
netinfo

Г-н Бернар Лозе - президент на Международния съвет по опазване на дивеча получи плакет от Народното събрание за признанието, което той заяви на най-старата, солидарна, сплотена и демократична общност на ловците и риболовците в България.

С Национален събор Съюзът на ловците и риболовците отбеляза 115 години
netinfo

Борис Михалев-Воеводата от Силистра сподели, че се занимава с лов и риболов от 1963 година, но призна, че е по-запален по лова.
„За да си ловец трябва да си горд и смел", каза той и обясни, че докато при пернатите е приятно и хубаво, при дивите прасета например, човек трябва да е много смел: „Защото сме имали случаи, когао са разкъсвани хора - и аз съм имал такъв случай, но съм оцелял".

Сред трофеите на Борис Михалев, за изминалите 50 години в попрището на ловуването има: цял елен, сръндаци, 26-сантиметрови глиги на диво прасе с медал, рога от сръндаци с много наситени перли, каквито са и рогата на елена.

В колекцията на стария ловец има още череп от глиган със зъбите, костенурка и всякакви видове животни. Борис Михалев-Воеводата обясни, че ловът е хоби за него и това го разтоварва.

С Национален събор Съюзът на ловците и риболовците отбеляза 115 години
netinfo

Воеводата от Силистра беше облечен в четническа униформа, за която разказа, че моделът й е копие на униформите на четниците на Стефан Караджа и Хаджи Димитър.

„Ние стреляме само със старо оръжие", обясни Воеводата. „Например шишанетата много добре работят. Той обясни, че понякога участват във възстановки на исторически събития и тогава ползват и револвери, ножове и саби.

Борис Михалев обясни също, че „четниците" участват и с други униформи в зависимост от това, дали са на Шипка - с опълченски или край Плевен с руски униформи.

Гости на събора бяха ръководители на международни организации и сродни сдружения от Русия, Румъния, Македония, Словения и
Сърбия, както и членове на съюза от страната.