Родители от Плевен, които не желаят децата им да бъдат тествани в училище и така няма как да участват присъствено в учебните занятия, търсят алтернативни варианти за обучение, съобщи Десислава Костадинова, администратор на фейсбук група, която има за цел да свърже родители и учители.

"Нашата идея е да организираме качествено обучение на децата ни, които не искаме да пускаме в училище срещу тестване два пъти седмично", обясни Костадинова. Според нея протестите няма да помогнат и затова се търсят удачни варианти за децата, които остават вкъщи, да получават качествено обучение. Майката е категорична, че предложението децата, които няма да бъдат тествани, да продължат с уроците от дистанция като наблюдатели през компютрите на учебния процес, е неприемливо.

В шест хасковски общини родители не искат тестване за малките ученици

Целта на родителите е да се сформират групи според възрастта на децата. Това става на базата на анкети, които вече са започнати в социалната мрежа. От днес ще се изпращат покани към учители - пенсионери или такива, които могат да отделят от времето си, за да преподават на децата, които не ходят на училище.

"Часовете ще може да се провеждат онлайн или присъствено, ако има подсигурено помещение, но за не повече от 7-8 деца в група", добави Костадинова.

Засега се оформят две групи с първокласници, по една за ученици във втори, трети, четвърти и пети клас. "Учителите ще получават заплащане за труда си", подчерта Костадинова. Тя добави, че в класа на сина й вече са се организирали за присъствени занимания.

"Това е вариант за нас, за да може децата ни да продължат да учат, макар и извън училище", категорична е майката от Плевен.
БТА