Р.Петков: Ангажиментът на България към 2020-та трябва да е ясен
Р.Петков: Ангажиментът на България към 2020-та трябва да е ясен / archiv.DarikNews

На среща с журналисти в Плевен, депутатът от левицата Румен Петков посочи, че трябва да е ясен ангажиментът на България към 2020 година по всички международни спогодби, в които сме страна.

Става въпрос за намаляване с 16% на вредните емисии от производството на енергия, „което означава да имаме инсталирани 600 мегавата енергия от фотоволтаици, 3 000 мегавата от вятърни централи и 50 мегавата от биомаса.

В резултат на политиката на правителството в последните три години обаче, тези цифри са различни, каза Петков и уточни, че вече имаме 900 мегавата енергия от фотоволтаици. Той разясни, че цената на един мегават, добит от слънчевата енергия е 520 лева, цената от атомната централа в Козлодуй е 69 лв., а за гражданите регулираната цена за мегават час е 56 лева.

"Още от 1 януари 2013 година ще се увеличи цената на ел. енергията, която се произвежда от въглищните централи с 11-12 евро на мегават", каза Румен Петков и уточни, че 60% от базовата енергия в страната се произвежда от въглища. Това ще е тежък удар за потребителите и в битовата сфера и в икономиката, още от началото на следващата година", добави детутатът.

Според Румен Петков е видимо, че пазарът се удовлетворява при пазарни условия и от гледна точка на интереса на българската икономика и гражданите, единствено от държавните централи - АЕЦ Козлодуй и Марица Изток-2. „Всичко останало се дотира от българските граждани".