йазз
йазз / dariknews.archive
От днес – 29 септември до 1 октомври, в Плевен ще се проведе първото издание на Международния „Есен джаз фест“.
Фестивалът съчетава традициите на джаза с технологиите от бъдещето, балканските мелодични линии и ритми с филмови и театрални музикални теми, тангото и класиката с европейската импровизирана музика.
 
Това ново за Плевен събитие, което ще се проведе в двора на Регионалния исторически музей има за цел както забавлението, така и запознаването на публиката с нови и любопитни тенденции и форми в развитието на джаза и импровизацията в музиката.
В трите фестивални вечери жителите и гостите на Плевен ще имат възможността да видят и чуят на живо шест удивителни формации, които ще представят една доста подробна карта на джаза в широк балкански и европейски план.
 
Във фестивалните дни концертната програма ще започва в 18:30 ч., а в неделя (1 октомври) е предвидено и едно специално дневно събитие ,,Джаз за деца", отправено към най-малките, които ще се срещнат с квартета на Венци Благоев от 11:00 ч.
 
Първият в Плевен джаз фест се организира и финансира от Община Плевен.

Програмата на фестивала:

Петък - 29 септември:
18:З0 ч. - Nocktern - официално откриване с френско-българския електро-джаз квартет, създаден през 2016г. от пианиста Стоимен Сто янов . За краткото си съществуване Nocktern има няколко концерта в легендарното Първо студио на БНР, съвместни участия със световни групи като Кауо Dot (САЩ), Eyot (Сърбия) и 2 henning (Швейцария) и едно тотално разпродадено издание - мини албума No Sugar Added. В момента групата, която подготвя втория си албум, включва още Лоран Пеш (контрабас и бас китара), Иван Андреев (барабани) и Християна Иванова (цигулка)

20:00 ч. - lnfusion - най-новият проект на Теодосий Спасов (кавал, глас) и Иван Шопов (електроника) със специалното участие на Минко Ламбов (пиано) и Лора Желязкова (визуализации). Методът на музициране на lnfusion е създаването на уникална звукова среда, замесена от джаз, ембиънт, дръм'н'бейс и фолклор - така, както само Теодосий Спасов и Иван Шопов могат- в която среда да се влее творческата стихия на трети музикант. Миналата година по различни фестивали това беше пианистът Димитър Бодуров, а тази година предизвикателството е отправено към Минко Ламбов. За предстоящия им дебютен албум са поканени да участват и гости като френския тромпетист Ерки Трюфа и полския саксофонист Гжех Пьотровски, както и музиканти от Индия.
Събота - 30 септември:
18:З0 ч. - The Bedlam Club - синематик-джаз квартет, създаден от Самуел Покро - клавишни, кларинет (Франция) и Тавис Престън - контрабас (Шотландия). По-късно към тях се присъединяват и руският барабанист Дмитрий Яrодин и българският перкусионист Георги Попов. Свирили са на множество фестивали, от които можем да откроим иАларма Пънк Джаз", иджаз Перелик 11, честванията на 100 -годишнината от рождението  на  Хулио  Кортасар  и  11София  Филм  Фест11 •      Писали  са  и  музика  за късометражни филми. Техният джаз може да бъде и енергичен като рокендрол и меланхоличен като електро-ембиънтимпресия. Както е и в живота.
20:00 ч. - Борис Ковач & New Ritual Quartet - Новосадският саксофонист и композитор Борис Ковач (наричан от международната критика "Майкъл Наймън от Войводина") е легенда в европейската авангардна музика вече четвърто десетилетие. Създател през годините на формациите LaDaA Ва Orchest, La Campanella и Ritual Nova ЕпsетЬ/е, Ковач се впуска в различни пътешествия между жанрове, изкуства и епохи. В музиката му има и танго, и джаз, и класика, и австро-унгарски мелодични реминисценции, и кабовердианска меланхолия... Тази музика - и в своя танцово­ енергичен, и във вглъбено-съзерцателния си вариант - носи духа на равнината (пейзажът във Войводина е доста сходен с този на Дунавската равнина). През 2017г. Борис Ковач се е отдал основно на композиране, така че концертът в Плевен е един от изключително    редките    случаи  да
бъде видян и чут на живо в последно време.

Неделя - 1 октомври:
11:00 ч. - ,,Джаз за деца" с квартета на Венци Благоев - един от най-утвърдените и успешни формати на българската джаз сцена от последните години. Защото кои са най­ обективните критици, ако не нашите деца? А децата обичат „Джаз за децаu на Венци. В това специално издание на серията ще вземат участие Димитър Шанов (контрабас), Станислав Арабаджиев     (пиано),     Невена    Григорова
(барабани) и един гост, за когото много се радваме, че ще е наоколо, за да се включи - синът на Венци (и може би „първият участникu в „Джаз за децаu преди двайсетина години)- китаристът Димитър Благоев.

18:З0 ч. - Surbahar Live Band е последната творческа реинкарнация на дългогодишния едноличен електронен проект на композитора Павел Стойчев, познат и като един от създателите на фестивала "Артмосферик". Шесторката музиканти в групата смесват по уникален начин ембиънт, idm, джаз, фолклорни мотиви, психеделик рок и класика - и то с изключително интересен   инструментариум.  Създателят  нагрупата Павел Стойчев, който е една от движещите сили на българската независима сцена още от 90-те, в този проект свири на живо едновременно на барабани, перкусии и електронни устройства. Сред постоянните членове е и добре познатият ни цигулар Орлин Цветанов (Софийски солисти), а като специални гости в Плевен в състава дебютират Калоян Иванов на бас китара и Роман Куриленко от Санкт Петербург на китара, кавал и саксофон.
20:00 ч. - Квартетът на Венци Благоев със солист Милица Гладнишка -същата формация от сутринта, само че с участието на невероятната Милица Гладнишка, която ще пристигне в последните часове на неделния ден, специално за да увенчае и закрие най-новия фестивал на град Плевен!

jazz
dariknews.archive

jazz
dariknews.archive

jazz
dariknews.archive

jazz
dariknews.archive

jazz
dariknews.archive