Публична лекция „Новото смятане на 21 век проведоха в Педагогическия колеж
Публична лекция „Новото смятане на 21 век проведоха в Педагогическия колеж / pedagogicheski.kolej

На 29 април 2014 г. в Педагогическия колеж - Плевен се проведе публична лекция на българския учен Илия Петров на тема „Новото смятане на 21 век". Лекцията е част от поредицата събития за отбелязване на 24 май в институцията. Събитието е залегнало и в плана на Съюза на учените - Клон Плевен за 2014 г. и се организира от доц. д-р Теодора Вълова, зам.-директор на колежа и заместник-председател на СУБ в града ни.

Илия Петров е известен у нас и по света като "живия компютър". Той работи от три десетилетия върху своя метод, с който въвежда нови принципи в аритметичните действия умножение и делене на числата. Автор е на няколко книги, част от които са издания на Съюза на учените в България. Получавал е награди от световните изложения на иновациите в България, Испания, Белгия, Швейцария, САЩ и Румъния. Изнесъл е над 5 000 лекции относно откритата от него бройната система от 1 до 9.

Ученият показа как се умножават за секунди големи числа чрез кодирани програми. За разработките си Илия Петров е получил много отличия от световни изложения за иновации - получил е четири златни медала, един сребърен, един бронзов, две позлатени купи и една статуетка.

Студентите бяха впечатлени от откритата от Петров нова бройна система и принципите на неговия метод за смятане при умножението на двуцифрени и трицифрени числа. Демонстрациите на своя метод изобретателят провери с електронни калкулатори и ги победи.

След лекцията Илия Петров предостави своята книга на всички, провокирани от представения метод, който може да промени много неща в живота на хората. Книгата „Ново смятане на планетата Земя"е издадена в над 103 000 екземпляра.

Публична лекция Новото смятане на 21 век" проведоха в Педагогическия колеж
netinfo