kragla masa
kragla masa / dariknews.archive
По време на провеждането на 31-то издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“ в Плевен, в града се проведе Кръгла маса с национално участие, свързана с проблемите на фестивалите и конкурсите в България.

kragla masa
dariknews.archive

Мотото на Кръглата маса беше „Музикалните фестивали и конкурси-крешендо и диминуендо". Модератор беше доц. д-р Момчил Георгиев - програмен координатор на Международния фестивал „Софийски музикални седмици", а водещи на събитието бяха проф. Пламен Джуров, който е диригент на камерен оркестър „Софийски солисти“, и който същата вечер заедно с музикантите от камерния оркестър участва в програмата на Международния фестивал „Лауреатски дни „Катя Попова“, и д-р Любомир Кутин от Нов български университет.

kragla masa
dariknews.archive
 

„Смисълът на това занимание е да се погледне малко по-отвисоко - не от регионално ниво, да се погледне на проблемите и перспективите на фестивалите и конкурсите В България.
Ще се опитаме, погледът към тези проблеми да излезе дори малко извън границите на страната, да се поучим от добри практики, да се поучим, как става интеграцията между заинтересовани страни, освен вечния триъгълник – автор, изпълнител, публика. Дали може при тези форуми – фестивалите и конкурсите, да се разшири кръгът от институции – граждански или формални, държавни или местни, за да има по-голям резултат.
 
Според проф. Пламен Джуров, трябва да има особен акцент между културната продукция на фестивалите и конкурсите с медийните системи. "Голямото предизвикателство на нашето време е, че ти можеш да не отидеш до културен обект или институт, но винаги в къщи имаш радио и телевизия, които са най-големите транслатори на култура и анти култура и особено новият феномен – смартфоните, в които се съдържа цялата енциклопедия на човечеството, включително и музикалната енциклопедия.     
За никого от нас не е тайна, че в обществения транспорт виждаме всеки трети най-малко да седи със смартфон и избира нещо. Големият въпрос е, какво избира, какво остава от това, което е избрал и какво трябва да направят тези, които искат да се поддържа жизнено и чувствително към европейската култура младо поколение, за да има по-широка, осъзната възможност да избират.
Според стилистиката на нашето време т. е. да събереш на едно място всички географски ширини и всички исторически времена в телефон изисква в паметта и в съзнанието и в познанието, особено на младия човек да има по-широка способност и сетивност да възприема различните продукти на изкуствата и различните прояви на културата. Това е големият въпрос, който поставяме на обсъждане“.
 
В кръглата маса в Плевен участваха Любомир Кутин – един от най-добрите специалисти в областта на културното строителство на фестивали, както го определи проф. Пламен Джуров, и Момчил Георгиев – с голяма практика в областта на фестивалите и конкурсите в България и чужбина, който беше модератор на събитието.
 
За участие в Кръглата маса в пресклуба на БТА в Плевен дойдоха диригентът на Общински хор "Гена Димитрова" Анелия Дечева, директорът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски и председателят на настоятелството в Народно читалище „Съгласие-1869 г.“ Ивайло Атанасов, а представител на Община Плевен беше Нина Дорошенко от Отдел „Култура“.

kragla masa
dariknews.archive

Проф. Пламен Джуров коментира съдържанието на понятието "фестивал“ в днешни дни:
„В момента никой не знае, колко са фестивалите в България. Има невероятно изобилие на събития с названието „фестивал“. Има фестивали на „горнооряховския суджук“, на „тато“... Ние се срамуваме ли от българските думи и взехме „фест“ като единствена форма за всеки един празник и започнахме да правим фестивал от каквото ни дойде на ум.
За мен всеки фестивал трябва да има лице, както всеки човек и тук за мен като плевенчанин гордостта е, че Лауреатските дни в Плевен са уникална форма. Възхищавам се на принципа на създателите му: „да избираш от избраното“ – да е гарантирана цедка, гарантирано качество.
Лошото за мен, и съм го казвал на някои от предишните кметове на София е, че тази формула започна да се копира в чужбина. Така в страни, които са по-склонни да развиват такъв културен форум за младите хора, копираха това съдържание и може би ще го направят по-богато от нас, а не ми се иска това да стане“.
 
Маестро Пламен Джуров каза, че след Кръглата маса в Плевен, такъв форум ще бъде направен по време на „Софийски седмици“:
„Тук и сега опипваме почвата – каква ще бъде реакцията на заинтересованите хора. Дали в този невероятен кипеж от новини, скандали и проблеми, добри и лоши неща, дали ще се обърне внимание на един такъв „микро-голям“ проблем. Той е съществен, защото ако се постави в една стратегия на културно развитие или на социално или обществено развитие, ще придобие друг смисъл. Не трябва да забравяме, че под слънцето няма нищо ново“.
 
„Едно време, старите общини, включително и плевенските, селата с празниците и съборите, които са правили, това са точно тези прояви, които правят сцеплението на обществото. Те го правят единно, а сега наблюдавайте, какво говорят повечето анализатори – ние сме едни свободни молекули и ни свързват само общ език, обща територия, общо законодателство, левът, но много често сякаш ние сме от различни държави и от различни времена“, каза Пламен Джуров.
 
Според него и днес в България няма Стратегия за развитието на културата, ‚защото е трудно да се направи и защото българското общество е в такава турболенция, че още не може да узрее. Самите творчески дейци са „всяка коза за свой крак...“.