gor4ev
gor4ev / dariknews.archive
Един от водещите хирурзи-гинеколози у нас - чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, медицински управител на МБАЛ „Света Марина“ – Плевен, е сред номинираните светила в родната медицина от третото издание на Медицинските Оскари. Церемонията ще се проведе на 10 октомври от 20:00 часа в столичния хотел Best Western Premier Sofia Airport, съобщиха организаторите.

Проф. Горчев е лекар с три специалности – акушерство и гинекология, онкология и хирургия. Той е директор на Научноизследователски институт и почетен ректор на Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен). Провел е множество специализации в цял свят. Председател е на Българската асоциация по гинекологична ендоскопия, на Българската асоциация по минималноинвазивна гинекологична хирургия и на Балканския медицински съюз. Член е на Управителния съвет и съосновател на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа.
Доказателство за значимия научен и обществен принос на проф. д-р Горчев е и признанието, което получава като единствения акушер-гинеколог, член-кореспондент на Българската академия на науките и носител на най-високото държавно отличие - орден „Стара планина“ първа степен за изключително големи заслуги към Република България в областта на медицинската наука и практика. Професорът е отличен и с множество други високи отличия и награди - „Почетен гражданин на град Трявна” и „Почетен гражданин на град Плевен”; Почетен знак І степен от Българския лекарски съюз за принос в развитието на медицината и други. Американският биографичен институт на САЩ и Комисията за международни проучвания обявяват проф. д-р Григор Горчев за „Личност на годината – 2005”. Той е удостоен два пъти с почетното отличие „Лекар на годината” на БЛС през 2006 г. и през 2011 г.

По идея и под ръководството на проф. Горчев към Медицински университет - Плевен през м. юни 2007 г. е разкрит уникален за Източна Европа и на Балканския полуостров Телекомуникационен ендоскопски център с експериментална операционна зала. Центърът е оборудван с високотехнологична апаратура, която е най-модерната в сферата на ендоскопската хирургия. Изградени са две учебни амфитеатрални зали с аудиовизуална конферентна мрежа за връзка извън страната. Системата позволява постоянна връзка между хирурга по време на хирургическата интервенция, конферентните и експерименталните операционни зали, както и центровете за диагностика и терапия в страната и чужбина. Всичко това дава уникална възможност на студенти, докторанти и специализанти за обучение с авангардна апаратура. Монтиран е първият в Източна Европа виртуален ендотренажор – система за обучение по ендоскопска хирургия в реално време.

Като първия сертифициран хирург на конзола, той е пионер във въвеждането и развитието на нов тип хирургия в клиничната практика – роботасистирана хирургия в гинекологията. За първи път в Югоизточна Европа проф. Горчев извършва хистеректомия с роботизираната система Да Винчи през 2008 г. Извършва първата в Източна Европа роботизирана операция на жена с рак на шийката на матката със запазване на детеродните й функции през 2010 г. След роботизирана операция на жена с рак на маточната шийка и запазване на детеродните й функции пациентката забременява по метода инвитро и това става първият случай на успешно реализирана бременност към момента през 2012 г. За първи път в България и Източна Европа през м. декември 2012 г. въвежда прилагането на HIFU технологии (високоинтензивен фокусиран ултразвук) за лечение на солидни тумори.