Проф. Анатоли Кръстев: Докоснахме дъното и е време за духовно Възраждане
Проф. Анатоли Кръстев: Докоснахме дъното и е време за духовно Възраждане / archive.dariknews

Проф. Анатоли Кръстев и маестро Деян Павлов ще представят на плевенската публика концерт със заглавие "Музикални бисери". В него ще бъдат изпълнени едни от най-добрите произведения, написани за виолончело от Де Файа, Пиацола, Брух, Вебер, Сибелиус, Чайковски, Римски Корсаков. Концертът на Плевенска филхармония е този четвъртък - 23 януари от 19:00 часа в зала "Катя Попова".

Проф. Анатоли Кръстев сподели за Дарик:

- Кариерата ми всъщност е свързана с Плевенска филхармония и с плевенската публика, защото преди около 40 гоини, когато започнах, винаги идвах тук и може да се каже, че целият ми репертоар е минал през този оркестър. Спомням си третото или четвъртото ми изпълнение на големия концерт от Дворжак, малко след като бях ходил на специализация при Янош Старкер/виртуозен унгарски и американски виолончелист и преподавател/. Мисля, че когато се върнах от специализацията бях разбрал какво имам да подобрявам в моето свирене.

И първото ми хубаво изпълнение на този концерт, от което вече самият аз бях доволен беше в Плевен. Това беше и първото ми изпълнениена този концерт без никаква грешка. Тук за пръв път е чул и мнението на по-възрастни тогава музиканти, че се е променил и израстнал.

- Как върви подготовката за концерта?

- Сега идвам с едни много хубави чувства след репетицията с Деян Павлов, за когото искрено се надявам да стане главен диригент на Плевенска филхармония. Оркестърът в момента е съставен от прекрасни музиканти.

Проф. Анатоли Кръстев коментира, че в България има оркестри, които по чисто финансови и организационни причини, които създават у музикантите усещане за липса на перспектива са дръпнали нивото назад. „За щастие, тук в Плевен това не се забелязва така болезнено както на други места". Виолончелистът и посочи, че е необходимо да се изостри вниманието на управляващите към този тип култура - музикалната култура.

Професорът направи паралел между класическата музика и голямата литературна класика, където не всичко е Джеймс Хадли Чейз, а има и Достоевски и Толстой...

- Къде е музикалното изкуство в момента?

„Не пропускам да кажа на студентите при всяко откриване на учебната година, да се чувстват, че са елит и принадлежат към хората, които движат човечеството напред". Според проф. Анатоли Кръстев в днешното време на бум в технологиите, човечеството все повече изпитва нужда и се обръща към духовното и към съзнанието.
„България вече докосна дъното в това отношение и тази бездуховност и необразованост особено във високите управленчески слоеве има нужда от едно Възраждане".

Професорът, който по време на гостуването си на Плевенска филхармония проведе майсторски клас по виолончело в НУИ"Панайот Пипков" - Плевен сподели, че две от децата, които са получили втори награди в конкурс в който той е бил член на журито са му намекнали, че всъщност не са доволни отвторите награди, които са получили.

„Аз много се радвам на тяхната амбиция, но те не знаят докъде всъщност се простира тяхното незнание. Все едно, че вървите по една улица, която смятате за най-важната, но идете и надникнете зад ъгъла и тогава ще говорим отново...".