Предстои втори етап на Националната Антиспин кампания
Предстои втори етап на Националната Антиспин кампания / dariknews.bg

Министерството на здравеопазването организира втори етап на Националната „Антиспин" кампания, която ще се проведе на 14 февруари. Мотото й ще бъде „Животът е безценен". Кампанията се провежда по Националната програма за контрол на ХИВ/СПИН.

Д-р Ирина Джикова от Регионалната здравна инспекция в Плевен разясни, че във втория етап на кампанията, акцентът ще бъде върху предизвикателствата на необезопасения секс при мъжете. Става въпрос за тяхното желание и умение да ползват презервативи и да правят безопасен секс, тъй като през 2012 година в България има нови 139 ХИВ-позитивни лица, 108 от които са мъже и 31 - жени. "Очевидно, броят на новоинфектираните мъже е над три пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени", поясни д-р Джикова.

Към 25 ноември 2012 година общият брой на официално регистрираните в България лица, живеещи с ХИВ/СПИН, е 1 612. Горната възрастова граница при новорегистрираните през 2012 год. случаи при мъжете е 63 години, а при жените 56 години.

Най-много от новозаболелите са в София град - 67, Пловдив - 13, Пазарджик - 10, Варна - 7, София област - 6. За област Плевен има 1 регистриран случай през 2011 година. Данните са на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването.

Почти 60% от тях са открити в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) и неправителствени организации, работещи с най-уязвимите групи.
Според начина на предаване на инфекцията се очертават две особено уязвими групи - мъже, които имат сексуални контакти с други мъже - 35 %, и инжекционно употребяващи наркотици - 26% от новорегистрираните ХИВ случаи.
Данните показват, че намалява процентът на лицата, които се инфектират в групата на инжекционно употребяващите наркотици и се увеличава броят на лицата сред хомо/бисексуалната общност.

През 2012 година, Министерство на здравеопазването е осигурило антиретровирусна терапия за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Разкрити са 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Плевен, Пловдив, Варна и Стара Загора. Въпреки, че в Плевен има СПИН център, в него няма пациенти, които се лекуват. „Причината за това е, че самият болен трябва да се обърне за лечение към центъра", обясни д-р Джикова.

Конкретните дейности, които ще се проведат в Плевен в рамките на АНТИСПИН кампанията ще бъдат обсъдени в края на тази седмица с организациите в региона, които работят в областта на превенция на ХИВ/СПИН.

По последни официални данни за разпространението на заболяването в европейския регион, новорегистрираните случаи на ХИВ в България са два пъти и половина по-малко от средното за Европейския съюз.