Представят книга за Генерал Скобелев в Панорамата
Представят книга за Генерал Скобелев в Панорамата / Dariknews.bg

Книгата на вицепрезидента на Международния Скобелевски комитет - Владилен Гусаров „Легендарна слава и несбъднати надежди Генерал Скобелев”, ще бъде представена днес в Плевен. Тя е част от програмата на Община Плевен за тържествено отбелязване на 10 декември - Ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение, и ще бъде показана в Панорама "Плевенска епопея 1877" от 15.00 часа.

На руския пазар книгата излиза през 2001 г., а през 2010 г. излиза в превод на български език. За разлика от другите издания, в тази книга се проследява и родословното дърво на Скобелеви, започвайки от легендарния генерал Иван Никитич Скобелев – дядо на Белия генерал, генерал Дмитрий Иванович Скобелев – баща и  сестрите Надежда Дмитриевна Белоселска -Белозерска, Олга Дмитриевна Шереметиева и Зинаида Дмитриевна Романовска – Лейхтембергска /графиня Богарне/. Книгата разглежда въпроси около промените в политическата обстановка и влиянието им за съхраняване паметта за делото на един от най-талантливите руски пълководци.

Разгледани са и някои от по-старите издания за Скобелев и техния принос за историческата наука. Книгата осветлява по-подробно дейността на  първите Скобелевски комитети, организирани от сестрата на генерала - Надежда Дмитриевна.

За българския читател това е книга, която носи нова информация за живота и дейността на генерал Михаил Дмитриевич Скобелев, посочват организаторите на представянето.Генерал М. Д. Скобелев умира на 25 юни 1882 г. в Москва, едва на 39- годишна възраст.

Погребението му е грандиозно, цяла Русия го изпраща в последният му земен път към родовото имение Спаское-Заборово в Рязанска област.

След смъртта му, до 1917 г. в Русия са издадени 60 книги за генерал Скобелев, издигнат е негов паметник в Москва, но след Октомврийската революция през 1917 г. с разпоредба на Съвета на комисарите и според новите идеологически доктрини на социалистическия режим, паметниците му са свалени, а паметта за него е заличена. Едва след 1991 г. се възражда интереса на научните кръгове към личността на Скобелев и броят на новите издания за него за сега е само 6. Възстановеният интерес към генерала води и до възстановяване на организираните от сестра му Надежда Белоселска-Белозерска „Скобелевски комитети”.