Плевенска иновация в образната диагностика чака патент
Плевенска иновация в образната диагностика чака патент / Вероника Христова

Нова възможност в областта на образната диагностика при пациентки, тръгнали по пътя на ин витро процедурите, представи плевенската Многопрофилна болница «Свети Панталеймон». Това е метод, който дава нови насоки и по-голяма пълнота в изследването на причините за невъзможността за забременяване, разказа екипът, който работи по него.

Новата методология използва възможностите на ядрено-магнитния резонанс, избягвайки вредните лъчения на традиционния рентген. В новата разработка контрастните вещества, които се вкарват в матката на пациентката, за да покажат образ, са заместени с друга -безвредна течност. Течността дава изключиетлно добър образ и същевременно има терапевтичен ефект, посочи д-р Елиза Георгиева, която е част от екипа, разработил метода.

Тя поясни, че използват и специално разработено приспособление за апликация на течността в матката, тъй като досега използвания за целта Апарат на Шулце е метален и не може да влезе в ядрено-магнитен резонанс. Приспособлението е дело на анестезиолога д-р Йордан Георгиев и предстои да бъде патентовано. Самото то струва стотинки и прави методологията не само безвредна и ефективна, но и доста по-евтина от традиционната лапароскопия, подчерта д-р Георгиев.

Другият специалист в екипа - д-р Алцек Цеков, изтъкна предимството, че новият метод има най-висока разделителна плътностна характеристика в сравнение с традиционните по отношение на меките тъкани. Това е метод, който най-пълно представя яйчници, тръби и матка като дава 3D образ.

Методологията спомага за установяването или изключването на голяма група заболявания, които засягат женските полови органи и могат да бъдат причина за безплодие. Иновацията е приложена при няколко пациентки, които на по-ранен етап са преминали през традиционния рентген или лапароскопия. Изследването е напълно безболезнено и се извършва в амбулаторни условия, като не налага постъпване в болница, подчертаха специалистите.

Процедурата трае около 30 минути и би могла да се извършва на цената на ядрено-магнитния резонанс около 200 - 250 лева, от които 180 лева поема здравната каса. Предстои протоколиране на изследването и патентоването на приспособлението.