Плевенчани изследваха  безплатно слуха си във Великденска акция
Плевенчани изследваха безплатно слуха си във Великденска акция / dariknews.bg

Близо 100 плевенчани изследваха слуха си безплатно в рамките на Великденската благотворителна инициатива на Клиниката по ушни, носни и гърлени болести към УМБАЛ „Д-р Георги Странски" - Плевен.

Акцията бе посветена на 35 години научна, учебна и лечебна дейност в Клиниката по УНГ болести и премина под надслов „С благодарност и уважение към проф. д-р Тодор Маринов", създател на лечебното звено.

По повод годишнината и големия християнски празник Великден в Клиниката по УНГ се проведе среща, на която екипът последователи и ученици на проф. Маринов отдадоха заслужена почит към своя учител. От седемте асистенти на проф. Маринов в Плевен, трима успешно са се реализирали в Германия и Англия, а останалите четирима са ядрото на днешния екип на Плевенската клиника, разказа началникът на клиниката доц. д-р Александър Вълков.

Благодарение на утвърдените специалисти и подкрепата на ръководството на Университетската болница, Клиниката по ушни, носни и гърлени болести е достигнала 30 процента ръст на дейността, като през миналата година е утроен броят на пациентите за еднодневна хирургия, отчете доц. Вълков.
В момента броят на пациентите, настанени за стационарно лечение е 21 и от клиниката заявиха нужда от увеличаване на легловата база поне през летния период.

Изпълнителният директор на УМБАЛ - Плевен д-р Наташа Манева поздрави специалистите за постиженията им и се ангажира да съдейства за увеличаване на леглата за пациенти.
Тя подчерта, че е имала честта да работи с проф. Маринов и благодари на учениците му, че достойно продължават неговото дело.
Приветствие към екипа отправиха ръководителите на клиниките по реанимация, детски и инфекциозни болести. Специален гост на събитието бе съпругата на проф. Маринов.

Резултатите от работата на Клиниката показват, че все по-млади хора имат проблеми със слуха. Възрастта на пациентите, които се нуждаят от слухопротезиране, е паднала до 40-45 години. В много случаи намаленият слух е резултат от професионални или вирусни заболявания. Но прекомерната употреба на антибиотици, както и безконтролният прием на различни видове медикаменти са сред основните фактори за намаляване на слуха в сравнително ранна възраст, смята доц. Вълков.
Клиниката по ушни, носни и гърлени болести към УМБАЛ - Плевен разполага с висококачествена медицинска апаратура и техника за диагностика и оперативно лечение на ушни, носни и гърлени заболявания. Тук единствено в Северна България разполагат с апарат за мониториране на операциите на ухото, за да се избегнат опасностите от засягане на лицевия нерв, което би оставило човек със сериозен недъг за цял живот. От скоро в клиниката работят и с модерен апарат за рязане на кости, който също е единствен за Северна България.

Плевенската клиника е уникална и с това, че всичките осем лекари, които работят в нея, са много добре обучени да извършват бронхоскопии или премахване на чуждо тяло от бронхите. Средно по два-три пъти на месец се налага да се извършват такива манипулации и то предимно на деца на възраст между 1 и 2 години.

 „За съжаление не са изключение и пациенти под една година, затова ние постоянно алармираме майките да не дават на малки деца ядки, бонбони, пуканки, защото е изключително опасно, ако детето ги погълне и те попаднат в дихателните пътища", обясни доц. Вълков.
Особено опасни са храните, в които има малки играчки. При поглъщане от детето, тези играчки могат бързо да достигнат до бронхите и до минути да доведат до задушаване.

Наскоро лекарите е трябвало да вадят свирка от трахеята на малко дете. Когато довели пациента при тях, при всяко вдишване и издишване се чували свиркащи звуци от погълнатата играчка. Благодарение на бързата намеса на опитните специалисти случаят завършил благополучно.

 

Семейството на 11-месечния Михаил от Плевен поднесе благодарността си за адекватната намеса на специалистите от Клиниката.