intenet
intenet / dariknews.archive
В средата на 2017 г. Плевен ще бъде домакин на международен симпозиум на финала на европроект, свързан със защитата на личните данни и безопасността на децата и младите хора в интернет пространството. Темата е в центъра на проекта „Интернет - пространство /не/свободно от закона”, който беше представен пред медиите в пресклуба на БТА в Плевен.

Плевенското сдружение „Учебна работилница Европа” е сред партньорите по проекта, чийто координатор „Правото в Европа” се намира в Йена, Германия. В проекта участват и неправителствени организации от Австрия, Турция, Гърция, Словения и Белгия.
 
"Главната цел е да се помогне на родителите в името на децата си да ценят и да пазят свободата като ценност. Личното пространство е достижение в нашето демократично общество, което предполага наличието на онлайн компетентност у родителите. Факт е обаче, че те много често трябва да „догонват” децата си в познанията за интернет пространството", каза Пенка Спасова, която е председател на УС на плевенското сдружение „Учебна работилница Европа”.

kiber
dariknews.archive

 
Тя подчерта, че най-добрата закрила за децата е отношението в семейството, съчетано с разговорите за съдържанието в интернет, за защитата на данните и с оценка на информацията. Затова родителите се нуждаят от материали за обучение, които да ги подпомогнат по темата за защитата и сигурността на личните данни и така да могат да допринесат за безопасността на децата си.
 
Това е основният извод на базата на резултатите от онлайн допитване с близо 900 родители от участващите в проекта държави.
Данните показват, че над 70% от децата ползват смартфон и/или персонален компютър/лаптоп, следвани от групата на тези, които имат достъп до таблети - около 50%.
Същевременно, анализът на всички анкети очертава недостатъчните знания и нуждата от подкрепа по проблемите, свързани със защитата и сигурността на данните. При среден процент 7% отговорили с „не” на въпроса „По принцип познавам темата за защита на личните данни”, за България 1/3 от респондентите в отговарят с „не съвсем” и „не”. 88% от общо анкетираните знаят какво представлява Декларацията за защита на личните данни. Тя обаче се чете „рядко“ или „никога“.
Например, едва 27% се запознават с условията при ползване на социалните мрежи.
85% от запитаните посочват, че имат притеснения във връзка със защитата на личните им данни. Най-много се притесняват германците – 97%, докато най-малко обезпокоени са белгийците – 76%.

Най-голяма опасност респондентите виждат в злоупотребата от криминално проявени в кибер пространството и от страна на провайдърите. Почти 50% от запитаните изразяват опасения и по отношение на съхранението на личните им данни при доставчиците.

Виртуално обучение на родители и деца ще предложи проект „Интернет – пространство /не/свободно от закона”, чрез мобилното приложение DAPPS - уеб базиран аpp по темата за защита на данните.
Под формата на забавна игра DAPPS ще задава въпроси, на които деца на възраст от 8 до 13 години заедно с родителите си ще дават отговор. Според това, дали отговорът е правилен или не анимирано кученце ще изразява радост или съжаление. Играта ще дава възможност във втория случай родителят и детето да се върнат и да потърсят верния отговор.
 
Новото приложение ще бъде представено в Плевен на 21 юни, на заключителен симпозиум по проекта. За симпозиума ще бъдат поканени членовете на консултативния съвет от всички държави - участнички. За България това е заместник-кметът на Община Плевен Стефан Милев.

Освен виртуалната игра, в сайта на проект DAPPS ще бъдат публикувани текстове по проблемите на сигурността и безопасността в интернет, на всички седем езика и на английски, които ще бъдат полезни за родители, педагози и педагогически съветници, информира Пенка Спасова.
 
В срещата с представителите на медиите се включиха Невена Арабаджиева, директор на Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване и Катя Илиева, педагогически съветник в гимназията, Валерия Симова и Димиър Грънчаров от сдружение „Малки стъпки”.
Бяха представени конкретни случаи и всички участници се обединиха около извода, че въпросите са много важни, че ситуацията в България е сходна с тази в цяла Европа и че добрата информираност на родителите, разговорите и доверието между тях и децата им са най-качествената превенция срещу лошите примери и злоупотребите в интернет.