Отрязаха поисканите 10 щата от Северняшкия ансамбъл
Отрязаха поисканите 10 щата от Северняшкия ансамбъл / archiv.DarikNews

Предложението на кмета на Плевен за съкращаване на десет щата от състава на Северняшкия ансамбъл предизвика разгорещени дебати на сесията на Общинския съвет този четвъртък.

С 29 гласа "за", 5 "против" и 1 "въздържал се", съветниците приеха предложението на проф. Димитър Стойков за намаляване на щата в ансамбъла от 66 на 56 бройки.

Това всъщност е предложение на наскоро избрания директор на Северняшкия ансамбъл „Иван Вълев“, доц. Георги Хинов, като в мотивите му пише, че е необходимо да бъде извършено преструктуриране на персонала в ансамбъла и да бъде намалена числеността му от 66 на 56 щатни бройки - ръководен и изпълнителски състав с цел "оптималното развитие на ансамбъла, запазване и разпространение на музикално-песенния и танцов фолклор от Северняшката етнографска област в концертната му дейност, както в България, така и зад граница".

В текста на предложението се казва още, че очакванията са, промяната да доведе до "повишаване на квалификацията, осъвременяване на репертоара и до по-голяма оперативност по отношение на концертната дейност на ансамбъла". В предложението се казва, че "с редуциран състав от талантливи и високо квалифицирани изпълнители може да се осъвремени, както репертоара, така и цялостната художествено-творческа и концертна дейност на ансамбъла".

Дебатите се разгорещиха, когато съветникът Стефан Ганев от БНД поиска, доц. Георги Хинов да обясни защо се налага това съкращение и какви по-точно изпълнители ще бъдат съкратени при положение, че от предложението се разбира, че едната бройка ще е от административния състав на ансамбъла, но за другите няма яснота, както и дали са достатъчни останалите 56 бройки за нормалната работа на ансамбъла.

"Искам да се направи един обстоен конкурс, за да останат кадри, които да могат професионално да представят Плевен и Северняшката етнографска област", каза Хинов и сподели, че в ансамбъла има хора, които не познават нотите и хора, които не знаят, какво е "безмензурна песен". Той уточни, че в страната има само два ансамбъла с по-голям състав - "Филип Кутев" и "Ансамбъл Пирин", а всички останали ансамбли в България се състоят от 38, 40 - максимум 45 души.

Доц. Хинов каза още, че на петима от тези 56 души предстои да се пенсионират и на тяхно място ще бъдат приети висококвалифицирани изпълнители.
В тази връзка той посочи, че в Плевен в няколко училища се изучават народни танци, народно пеене и народни инструменти т.е. има възможност за кадрово попълване на ансамбъла.

По отношение въпроса на Стефан Ганев, кого по-конкретно ще засегне реформата, Георги Хинов отговори, че сред съкратените ще бъдат пет певици, четирима инструменталисти и един човек от администрацията.

Според директора на ансамбъла, професионализмът може да се постигне и с по-малко хора. Той каза, че в определени моменти ансамбълът ще се разделя на два по-малки състава, за да покрива повече мероприятия. Според него, ансамбълът има бъдеще, но няма собствен превоз, собствена озвучителна апаратура. Той каза, че преди дни е поставил огледала в репетиционната за танцьорите - нещо, напълно непбходимо за работата им.

Сериозна реакция предизвика обяснението на Георги Хинов, че 60 души не могат да пътуват в един автобус. Тук съветникът Стефан Ганев заяви: "Ако това е вашият критерий за ансамбъл, който носи славата на Плевен и България, то Вие не сте си на мястото".

Георг Спартански на няколко пъти, посочи, че щом е необходима подмяна на някои от изпълнителите, то това не трябва да се прави чрез намаляване на състава на ансамбъла, но така или иначе, предложението беше прието от съветниците с 29 "за", 5 "против" и 1 "въздържал се".

Междувременно беше внесено и прието допълнение от кмета на Плевен, след намаляването на състава на Северняшкия ансамбъл да бъде повишено заплащането на състава с 5%, отпуснати от бюджета на Община Плевен.