Откриха модерно архивно стопанство на НОИ в Тетевен
Откриха модерно архивно стопанство на НОИ в Тетевен / автор Жанина Илиева

Модерен обединен осигурителен архив беше открит в Тетевен. В него ще бъдат събрани документалните масиви на прекратени осигурители без правоприемник от четири териториални поделения на НОИ - Ловеч, Плевен, Велико Търново и Габрово.

Приетите до средата на тази година дела са 90 500 и включват 20 милиона страници. От тях 12 милиона и 500 хиляди страници са разплащателни ведомости за периода от 1976 г. до 1996 г. и подлежат на сканиране и индексиране.

Архивното стопанство в Тетевен ще обединява разнообразни по вид документи - разплащателни ведомости, заповеди по трудова дейност, партидни книги, книги за установяване на пенсионни вноски. Там ще се съхранява и друга документация на преустановилите дейността си през 70-те и 80-те години кооперативни структури като ТКЗС-та, АПК и т.н. Съгласно действащата нормативна уредба, срокът за съхранение на тези документи е 50 години.

Целта на изграждането на електронен архив е данните от информационната система да се използват за изчисляване и отпускане на пенсии и парични обезщетения. Чрез тази система ще се постигне и ускоряване на процеса по издаване на удостоверения за осигурителен стаж и доход, който в момента се осъществява в ръчен режим на работа, обясни Боян Боянов, директор на Регионалното управление Социално осигуряване в Ловеч. Приемането на заявления за издаване на удостоверения за стаж и доход ще продължи да се осъществята както досега в териториалните поделения на НОИ.

Архивното стопанство в Тетевен е най-голямото до момента в страната и е четвъртото, което се открива. То ще се осигури заетост на около 60 лица от региона и 11 служители от НОИ. Назначенията ще стават поетапно за около два месеца, уточни Христина Митрева, управител на Националния осигурителен институт. В условията на криза това е една възможност младите хора да останат в Тетевен, смята и кметът на планинския град Николай Павлов.

Модерното архивохранилище е разположено в реновирана сграда, която навремето е била спортен комплекс. От 2004 година става собственост на НОИ срещу дълг на тетевенското предприятие "Хармония". 695 650 лв. са инвестирани в строително-ремонтните дейности. Близо 3 000 кв. м. е общата площ, която е ремонтирана. Подменени са настилките, интериорната дограма, основно са ремонтирани санитарните възли по етажите и е направено ново разпределение на помещенията. За обзавеждане на обединеното архивно стопанство са изразходвани 44 958 лв.