123
123 / svetlomira anastasova
Двама актьори бяха отличени с почетни медали на община Ловеч за принос в развитието на културата навръх празника на града 11 май. Единият е Йосиф Сърчаджиев, който напоследък често работи като режисьор с ловешките театрали. „Ние сме българи!”, извика той при награждаването му. Другото отличие бе за Ленко Гурков, който вече 40 години е част от трупата на Драматичния театър в Ловеч. Той пък си пожела още поне толкова да радва почитателите си.
С почетен плакет "Св. св. Кирил и Методий" за принос в културния живот в града бяха удостоени Общинският духов оркестър, Ловчанско читалище "Наука - 1870 г.", Народно читалище "Зорница 2010 - Нено Щрегарски", Народно читалище "Бяла Анаста – 2016 г.", Фолклорен танцов ансамбъл "Магия".
Празничният 11 май започна с Божествена света литургия в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий", отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил. Сред това на площада пред храма прозвуча химнът на светите братя "Върви, народе възродени", създаден през 1901 г. в Ловеч, в изпълнение на смесения хор „Панайот Пипков” към Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.”, ученици от ОУ „Васил Левски” и Общинския духов оркестър. След което кметът Корнелия Маринова тържествено издигна знамето на община Ловеч.
Сред гостите за празника бяха двама зам.-министри – на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и на културата Румен Димитров, председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Георги Терзийски, делегации от побратимените на Ловеч градове Ерфурт (Германия) и Рязан (Русия), както и от Колашин (Черна гора), Ловчанският митрополит Гавриил и църковна делегация от Русия, водена от митрополит Евлогий и др. От петимата ловешки депутати тук бе единствено Милко Недялков.
„Ловеч е средно голям град в България, компактен, надарен с изключително красива природа и изключително богат на исторически забележителности. Град, който лесно можеш да обходиш пеша. Същевременно обаче, ако тръгнем по стъпките на Васил Левски, ни трябват години. Такива са нещата в Ловеч. Наглед всичко е толкова близо и същевременно далеч”, каза кметът Маринова в приветствието си към ловчалии. И подчерта, че „да бъдеш кмет на Ловеч, е изключителна привилегия и огромна отговорност”. Маринова посочи, че общината е в напреднал стадий на реализация на програмата на интегрирания план за градско възстановяване и развитие. „Има три основни стълба: първият – Ловеч да бъде социално свързан град, една свързана общност. На следващо място - да бъде проспериращ и развиващ се. И третият е много важен стълб, чиято реализация би била от изключително значение за нашия град - да преборим една хипотеза, налагана в годините, че в Ловеч нищо не се случва, че е един затихващ град. Като че ли някой е натиснал копчето Stop. Е, няма как, натиснахме копчето Play. Започнахме да провеждаме политики, които да водят до прогрес и развитие”, каза кметът.