Няма компаньонки, екстрасенси и гадатели в областта?
Няма компаньонки, екстрасенси и гадатели в областта? / netinfo

636 781 лв. или 57 на сто от годишния план за патентен данък е внесен в ТД на НАП Плевен. Това съобщават от дирекцията в града. Подадените декларации за 2007 г. за упражняване на дейност, която се облага с патентен данък, са 4340 бр., а данъкът за внасяне е в размер на 914 121 лв.

През 2007 г. се извършиха редица законодателни промени, които се отразиха върху броя на приетите декларации за облагане с окончателен годишен патентен данък. На това се дължи 15 процентното намаление на приетите патентни декларации от ТД на НАП Плевен в сравнение с 2006 г.

Занаятчии като дърводелци, обущари и шивачи вече плащат данък върху печалбата си, ако имат фирма юридическо лице. С намалението на данък печалба на 10% много дребни предприемачи предпочитат да плащат корпоративен данък вместо патент. Затова барове, ресторанти и автосервизи вече плащат данък печалба, а не патент. От януари такситата също не плащат патент, а според реализирания доход. Единствено при бръснаро-фризьорските, козметичните, услугите с атрактивен характер, игри с развлекателен характер се наблюдава ръст.

Нито една компаньонка, гадател, екстрасенс или биоенерготерапевт не са подали патентна декларация за упражняване на подобна дейност в Плевенска област. За сравнение миналата година в Плевен е имало един регистриран гадател /екстрасенс/ и един масажист. Данъкът за екстрасенсите в Плевен е 5 600 лв., а за масажист - 1 680 лв. за година.

В края на месец юли изтича срокът за внасяне на третата вноска по дължимия за годината патентен данък, напомнят от ТД на НАП Плевен.