Нов Спешен портал за неотложна помощ отваря врати в Университетската болница
Нов Спешен портал за неотложна помощ отваря врати в Университетската болница / Дарик Плевен
Нов Спешен портал за неотложна помощ отваря врати в Университетската болница
37645
Нов Спешен портал за неотложна помощ отваря врати в Университетската болница
Нов Спешен портал за неотложна помощ отваря врати в Университетската болница
  • Нов Спешен портал за неотложна помощ отваря врати в Университетската болница
  • Нов Спешен портал за неотложна помощ отваря врати в Университетската болница

Спешен център ще заработи от днес в Университетската болница в Плевен. Той ще предоставя спешна и неотложна помощ нощем и 24 часа в почивните и празнични дни, обяви изпълнителният директор на лечебното заведение доц. Димитър Стойков. Центърът ще поеме пациентите, чийто лични лекари, обаче, са сключили предварителен договор за това с болницата.

Идеята за това беше още от декември миналата година, тя беше провокирана от влязлата в сила от 1 януари наредба 40. Според нея джипитата трябва да осигурят на пациентите си не само преглед "със слушалка" и апарат, но и лабораторни, рентгенови и други изследвания. Само през 2010 г. прегледите в Спешното приемно отделение са скочили с 20 000, което е повече от 20%. Това натоварва изключително лекарите в спешната помощ, които масово напускат работа и заради ниското заплащане на непосилния им труд, каза директорът на Университетската болница.

Нощем Спешният център ще разполага с 5 дежурни специалисти и 2-ма от Спешното приемно отделение на УМБАЛ, а дежурствата ще се плащат по 50 лв. До момента 71 от общо 116-те джи пи-та в Плевен са подписали договор с Университетската болница и техните пациенти ще бъдат приемани и изследвани.

"Има проблем с осигуряването на дежурствата на двата най-натоварени кабинети - педиатричен и вътрешен, защото 50 лв. за такова натоварено дежурство на лекарите им се вижда малко", каза доц. Стойков. След като се прецени как вървят нещата, ще се търси начин за увеличаване на заплащането. В договорите с общопрактикуващите лекари от околните на Плевен населени места е включена клауза, че посещения по домовете специалистите от Спешния портал няма да правят, защото за сега все още няма възможност за това. Но прегледи и изследвания на място ще се извършват. Ще има пет кабинета - спешен, педиатричен, вътрешен, ортопедичен  и хирургичен, а един човек ще обикаля по домовете на нуждаещите се пациенти.

Доц. Стойков обясни още, че на джи пи-тата са дадени два телефонни номера - на мобилен телефон и на стационарен, които те трябва да предоставят на пациентите си. Така, ако възникне здравословен проблем в тъмната част на денонощието или празнични дни, вместо на джи пи-то си, човек може да позвъни на Спешния център.

На табло в приемната от днес ще бъде изнесен списък на общопрактикуващите лекари, сключили договор с болницата. Така, когато на човек му се наложи да посети Спешния портал, ще може да провери дали неговото джи пи е в списъка. Дежурната медицинска сестра ще извърши същата процедура, за да се убеди и че пациентът е здравноосигурен. Тогава, ако сте пациент на личен лекар, който няма сключен договор, Спешният център няма да поеме неотложната помощ.

"Няма да връщаме пациенти и всеки, за когото се прецени, че има нужда, ще бъде приет и прегледан. Но ако няма нужда от неотложна помощ и джи пи-то му няма договор с нас, всички процедури ще се заплащат", уточни доц. Стойков. Подробности чуйте в звуковия файл ...