Неонатологията в УМБАЛ получи два неонатални монитора от Нашите недоносени деца
Неонатологията в УМБАЛ получи два неонатални монитора от Нашите недоносени деца / dariknews.archive

Два неонатални монитора получи Отделението по неонатология в УМБАЛ „Д-р Г. Странски" в Плевен. Мониторите са дарение от фондация „Нашите недоносени деца" като средствата са осигурени от Коледен благотворителен търг, организиран от предаванията от програмата на Дарик радио „Ники Кънчев шоу", „Дарик кафе", спортно шоу „Гонг", както и сайтът Gong.bg.

По традиция, Дарик дарява събраните средства в полза на Фонда за терапии на деца аутисти и на Фондация „Нашите недоносени деца". Последното издание на търга събра 35 500 лв., които бяха разпределени по равно за двете каузи.

С част от тези средства, Дарик и Фондация „Нашите недоносени деца" закупиха 12 неонатални монитора за следене на виталните параметри на новородени недоносени деца. Два неонатални мониторя вече получи Отделението за недоносени деца в I-ва МБАЛ в София като освен в Плевен, монитори ще бъдат дарени още на неонатологични отделения в Русе, Хасково, Благоевград и Велико Търново.

"Неонаталните монитори за проследяване на жизнените показатели са изключително важни при недоносените деца, за да можем да контролираме жизнените функции и по-специално насищането на кръвта с кислород с цел избягване на възможни усложнения/като увреждания на очите, например/ при кислородотерапията", сподели пред Дарик началникът на Отделението по неонатология при УМБАЛ-Плевен, д-р Виктория Атанасова.

Тя каза, че при съвременните условия, проследяването на тези процеси в Интензивно отделение е почти невъзможно. Тук тя уточни редуцирания акушерски състав, предвид факта, че според световните стандарти на две интензивни легла се полага една акушерка, докато в Неонатологията в Плевен две акушерки обслужват десет и повече легла.
"Тези монитори са изключително важни, за да не изпуснем някое застрашаващо живота състояние, което може да буде и фатално. Без тях съвременната неонатална медицина е наистина немислима".

Д-р Атанасова отбеляза, че слабото финансиране на неонаталните отделения у нас води до изключително остър дефицит на апаратура от всякакво естество. "Двата монитора, дарени от "Нашите недоносени деца" няма да покрият нуждите ни изцяло, но ще ни помогнат изключително много", сподели д-р Атанасова с благодарност към хуманната инициатива.

Двата монитора в Отделението по неонатология в университетската болница в Плевен бяха донесени не от кой да е, а от семейството на Мария Радионова, която пристигна в Плевен заедно с таткото и милата им дъщеричка Станислава, която е вече на две годинки, заедно с човек от екипа на Дарик.

Неонатологията в УМБАЛ получи два неонатални монитора от "Нашите недоносени деца"
netinfo

Мария Радионова стана майка, след като беше оперирана през 2010 г. в Плевен с роботизираната система "Да Винчи S" от екипа на проф. д-р Григор Горчев. Операцията й беше за отстраняване на рак на шийката на матката. Интересното тук е, че при сложната медицинска процедура са съхранени репродуктивните функции на жената, която вече е била с един отстранен яйчник.

След това Мария се е подложила на ин витро процедура в плевенския Медицински център Клиничен институт по репродуктивна медицина "Света Елисавета" и така се появява малката Станислава - родена само 1,170 кг и 36 см.