Неизползван остава потенциалът за привличане на туристи в Плевенски регион
Неизползван остава потенциалът за привличане на туристи в Плевенски регион / dariknews.archive

Aнализ на туристическия потенциал на Плевенска област, изготвен в рамките на проект за трансгранично партньорство в сферата на туризма в Югозападния и Северозападния регион на Долен Дунав, представи Габриела Антонова, ръководител на екипа на фондация „Перпетуум мобиле", работил в партньорство с още четири организации - две от България и две от Румъния.

На срещата с медиите на 19 ноември 2014 г. в преслуба на БТА в Плевен стана ясно, че работата на екипа на „Перпетуум мобиле" е била свързана с анализа на туристическия потенциал в областите Плевен, Видин и Враца като финансирането е било по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007-2013 г.

Като част от проблемите, свързани с туризма в Плевенския регион бяха посочени липсата на дигитализация на музейния фонд, малкото указателни табели, посочващи посоката към историческите забележителности, както и необходимостта от финансиране за два готови проекта, свързани с подобряване на инфраструктурата на парк "Кайлъка".

Габриела Антонова сподели някои основни заключения, включени в анализа, сред които е факта, че при наличие на 14 туроператора в региона, около 90 % от работата им е насочена към износ на туристи, вместо обратното - да бъдат привличани туристи, които да посещават района на областите Плевен, Враца и Видин. Тук тя отбеляза големият потенциал, свързан с румънските туристи. Tя обърна внимание на парка в село Гривица, който е с големина 12 хектара и освен в частта с мавзолея в началото му, цялата територия на парка е неоползотворена, а там би могло да се правят събития от типа на исторически възстановки и да се привличат повече хара. Така е с музея в Пордим.

Габриела Антонова изтъкна необходимостта от дигитализация на музейните фондове, която ще спомогне артефактите, които се намират там да видят бял свят във вида, в който са били открити.

Във връзка с положителните заключения в анализа като най-добре поддържан исторически обект в Плевен беше посочена Панорамата „Плевенска епопея 1877г.", а като обект с огромен потенциал, но с най-много проблеми, беше посочено древноримското селище Улпия Ескус край село Гиген.
В този смисъл добра оценка получиха и някои общини в Плевенско като община Долна Митрополия и инвестицията й в проучване на римската станция Ад Путеа, община Кнежа и поддръжката на природния парк „Гергана", община Червен бряг с проекта й за екопътека "Реселешки кукли".

На 20 ноември 2014 г., екипът на фондация „Перпетуум-мобиле" - Плевен, в който влизат още Калина Хицова и Виктория Антонова, ще представи основните туристически забележителности на Плевен и региона на международна конференция в Кълъраш - Румъния, в която участие ще вземат български и румънски представители на публичните власти, туроператори и заинтересовани лица от двете страни на река Дунав.
В срещата ще участват представители на 14 организации от Плевен, сред които е Института по лозарсто и винарство.