Негативни демографски тенденции отчитат в Ловешко
Негативни демографски тенденции отчитат в Ловешко / netinfo

Населението на Ловешка област намалява средногодишно с 1,25 %, при 0,5% намаление за страната, като тази тенденция продължи и през 2008 г, съобщи д-р Цветолюба Генкова, директор на Регионалния център по здравеопазване в Ловеч. Тя представи данните от годишния анализ на здравно-демографското състояние и здравната мрежа, изготвен по макет на Министерството на здравеопазването.

Около 49 на сто е относителният дял на мъжете в областта при 51 на сто за жените, е посочено в анализа. В Ловешка област 62% от населението живее в градовете и 38 % в селата. От 2003 г. се наблюдава, макар и незначително, нарастване на раждаемостта, но тя е по-ниска в сварнение с тази за страната, каза д-р Цветолюба Генкова. От 1998 г. смъртността в Ловешка област е с около 3 пункта по-висока от средното за България. Като причини на първо място са болестите на органите на кръвообращението - 75,5 %, следвана от новообразуванията - около 11 %, на трето място са травми, отравяния и други външни фактори.

През последните две години се поддържа по-ниска детска смъртност от тази за страната с около 2 пункта. За последните три години с най-неблагоприятен естествен прираст са общините Угърчин и Априлци. Над средния за областта е традиционно прирастът в Луковит, Тетевен и Ябланица.