Найден Зеленогорски: Да изчакаме активите на КТБ да стигнат до нулата ли?
Найден Зеленогорски: Да изчакаме активите на КТБ да стигнат до нулата ли? / dariknews.archive

„Няма такъв филм" - ако държавата иска, да не може да си свърши работата и да не може да попречи и да накаже такова източване. Идеята е с днешните поправки в Закона за банковата несъстоятелност да се въведе фигурата на временния синдик. Това е да се служи на публичния интерес . За последните три месеца активите на КТБ са намалели с над 700 млн. лева от така наречените „сделки" и това трябва да се преустанови и да се потърси отговорнсот. Има политическо съгласие и се пренебрегнаха всякакви идеологически различия, за да се намери от парламента глобално решение".

Това каза в интервю за К2 заместник-председателят на „Движение България на гражданите" и съпредседател на Парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, информираха от песцентъра на ДБГ.

Попитан за скептиците, които твърдят, че измененията в Закона за банковата несъстоятелност няма да са ефективни, Зеленогорски попита риторично дали това означава „да се поизчака да стигнат активите на КТБ до нула" и че промените са внимателно обмислени с цел да се защити интересът на България. Няколко институции - и ДАНС, и БНБ - проспаха източването на КТБ, сега се предлага други да проспят и малката възможност да се проследят и върнат парите ли, попита още Зеленогорски.

Настоящите квестори в КТБ нямат правомощия или не действат достатъчно активно, добави той. Идеята е временният синдик да може да стигне до трети лица по сделките и да има право по закон плащания и цесии, междувременно направени сделки да се отменят от съда, за да не се стопява активът на КТБ, обясни Зеленогорски. Той добави, че според официалната документация активите са намалели от около 6 млрд.лева на 1,8 млрд.лева и обясни, че временният синдик ще може да възложи на компания с международен опит разследването на изтичането на парите и връщането им в бюджета.

Чрез временния синдик, който ще се назначи по предложение от Фонда за гарантиране на влоговете към съда, държавата трябва да направи така, че де съхрани активите, те после да се вкарат в държавния оборот и да се възстановят в максимална степен средствата от Фонда и бюджета. Все пак става дума за над 3 млрд.лева, които се дадоха за запълване на дупката в КТБ, и ние няма да оставим нещата да се „заметат под килима", категоричен бе Зеленогорски.