zelenogorski
zelenogorski / dariknews.archive
Според Зеленогорски, алтернатива от ляво на това управление няма как да се състои
"ГЕРБ и ДПС се обединиха около идеята за отворено финансиране на партиите. Това означава, че и бизнесът може да субсидира някоя партия и то без таван". В предаването "Още от деня" по БНТ 1, Найден Зеленогорски, зам.-председател на ДБГ и бивш депутат от Реформаторския блок, определи тази теза като абсурдна и предположи, че подобни идеи целят да изпитат доколко издържлив е избирателят и колко дълго ще е търпението му.
Зеленогорски подчерта, че въведената система за субсидиране на политически партии е добро решение. Проблемът е, че още с въвеждането й, тя е била побългарена. "В германския модел се субсидират и партии, които се представят добре на европейски избори, на парламентарни и на местни избори. Аз например задавам въпрос защо, след като т.нар. автентична десница е получила около 10% от гласовете на местните избори, тя не е финансирана?", отбеляза той. По думите му идеята е да се унищожи конкуренцията още в зародиш.
Найден Зеленогорски, зам.-председател на ДБГ: Ако олигарси могат да си купуват партии, ако олигарси могат да нареждат какво законодателство да се прави, то тогава за каква демокрация говорим?
Зеленогорски отново попита защо Законът за субсидирането на политическите партии ограничава конкуренцията и допусна, че идеята е да останат две-три партии. "Освен регресивната скала, която ние предлагаме, според която най-големият получава по-малко, най-малките получават повече, за да може да има относителна конкуренция. Да се финансират партии, които се представят добре на европейски избори, на местни избори, иначе звучи много нелогично", допълни той.
"Аз мисля, че ние ще се представим много добре на местните избори в Плевен, в Плевенска област и в страната. Въпросът обаче е, автентичната дясна общност да намери път - това да бъде следващата стъпка, за да отидем заедно на парламентарните избори и да изградим алтернатива. Алтернатива от ляво на това управление няма как да се състои. Това е сигурният път и силно се надявам, че колегите от Демократична България ще го осъзнаят", каза за финал Найден Зеленогорски.