pantalej
pantalej / obshtina guljanci
Вече повече от 72 години Панталей Станков Маринов и Илина Маринова Маринова живеят заедно. Свързва ги семейният живот, който започва през 1945 г. И двамата са родени в плевенското село Долни Вит и през целия си съвместен живот са живяли там – в къщата на Илина Маринова.
Интересното е, че Панталей Станков, който е роден на първи септември 1918-та година е участник във Втората Световна война. Като артилерист, той е участвал във военни действия в България, Македония-Крива паланка, като е минал и през кървавата драма при Драва Чехи, Драва Соболч и Драва Полконя в Унгария, достигайки до границата на Австрия, където го заварва краят на войната, обявен на 9-ти май 1945-та година.
През всичките години, Панталей Маринов не е раняван по време на сраженията, в които е участвал. Интересен факт е също, че по време на военните действия, той попада на свой съселянин от село Долни Вит, който преди началото на войната е заминал на работа в Германия, но после е бил принуден да се бие срещу Съюзническата армия. Панталей го спасява по време на боевете при Драва и го връща в родното им село.

Панталей и Илина се срещат и заживяват заедно малко след края на Втората световна война. Той работел като докер на пристанището в Сомовит. Идвал и в Плевен на работа. Илина пък работела сезонно в лозарската бригада към ТКЗС-то в Долни Вит. На Панталей дори му предложили да стане председател на ТКЗС-то в селото, но той отказал.

pantalej
obshtina guljanci

През месец май 2015-та година, Панталей Станков Маринов е един от ветераните в Община Гулянци, на които кметът на общината Лъчезар Яков връчва грамоти от министъра на отбраната Николай Ненчев за принос и заслуги към отбраната на страната, както и Юбилеен медал – „70 години от победата над фашизма”.

Сега двамата възрастни хора живеят сами в къщата си в село Долни Вит. Илина се грижи за дома и готви за двамата, а когато дойде пролетта излизат на масичката на двора, за да се порадват на чудната природа.

pantalej
obshtina guljanci

Местните хора казват, че Панталей и Илина са много добри хора и цял живот са живели в мир и разбирателство помежду си и с хората в селото. До скоро дори си гледали градинката в двора на къщата. От кметството на село Долни Вит им подготвят и изненада за предстоящия 100-годишен юбилей на Панталей Маринов.

Мария Кирякова-Станкова, която е снаха на възрастното семейство допълни, че през целия си съвместен живот, Панталей и Илина Маринова, която е родена на 1 август 1929-та година, винаги са се прехранвали от това, което им дава градината в двора на тяхната къща в село Долни Вит.