Медицински университет Плевен отбеляза 34 години от създаването си
Медицински университет Плевен отбеляза 34 години от създаването си / netinfo

13 октомври е празничен ден за Медицинския университет в Плевен. Основаното през 1974 година висше медицинско училище днес съчетава традициите на миналото с възможностите на настоящето като обединява голям комплекс от лечебни и учебни звена. Своето образование в него са получили повече от 4 081 български и 582 чуждестранни студенти от 29 страни. Обучението се провежда в 24 катедри и 24 клиники от 62 професори и доценти и от 279 асистенти. Гордостта на университета през миналата година беше откриването на модерен телекомуникационен ендоскопски център, където се практикува т.н. хирургия от разстояние. Десетки операции са извършени и с най-новата и ценна придобивка на висшето училище – четириръкия робот “Да Винчи” със система за триизмерен образ на органите във вътрешността на организма.

Учебното заведение с 34-годишна история събра днес в Драматичен театър “Иван Радоев” много гости, сред които народните представители Лютви Местан, Антония Първанова, градоначалника Найден Зеленогорски, представители на медицинската общност – преподаватели и студенти.

Празникът съвпадна и с тържествената промоция по дипломирането на абсолвентите от специалностите “Медицинска сестра” и “Акушерка” към факултет “Обществено здраве”. Поздравителни адреси за празника бяха изпратени от президента на България Георги Първанов и министъра на образованието Даниел Вълчев. И както на всеки празник, и днес беше направена равносметка на последната академична година. Чуйте я в прикачения файл от доц. доктор Гена Грънчарова, ръководител на факултет“Обществено здраве” в университета./звук 1/

Гостите станаха свидетели и на връчването на дипломите на І- я випуск със степен “бакалавър” от специалностите “Медицинска сестра” - 66 момичета и 17акушерки. Две отличнички имаше тазгодишния випуск. Едно от момичетата с най-висок успех - 5,94 е Силвия Илиева. Чуйте какво сподели тя минута след като вече беше с диплома в ръка./звук 2/

Повечето от колежките на Силвия също казаха, че за сега остават в България, за да практикуват това, което са научили. Освен че 83-те момичета днес получиха своите дипломи, 11 от преподаватели също бяха отличени заради личния им принос към работата на висшето училище. На тях ректорът на МУ проф. Григор Горчев връчи почетни плакети, а четирима от тях получиха и почетни знаци.