М.Кунева: Случаят с КТБ поставя въпроса, в какъв срок България ще влезе в Еврозоната
М.Кунева: Случаят с КТБ поставя въпроса, в какъв срок България ще влезе в Еврозоната / dariknews

"Да се каже, кога България си дава срок да влезе в еврозоната. За мен това ще е един от големите приоритети в следващите години и ще настоявам за това. Случаят с КТБ поставя въпроса за еврозоната като особено актуален.

Еврозоната значи по-сигурни банки, възможност директно да влезеш във фонд за подпомагане на страни от еврозоната при съответните ситуации, по-спокойни са инвеститорите,включително и българските, България би имала директна полза и от разумна институция като Европейската централна банка при ползване на ресурси.
Ние сме подвластни на инструментите на еврото, консумираме "тежестите" от това законодателство, но нямаме влияниепри неговото създаване и няма как да защитим интересите си, защото не членуваме в общата валута". Това каза на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен лидерът на "Движение Българи на гражданите" Меглена Кунева, която
е в града за заседанието на Националния съвет на партията.

"По време на мандата ми като комисар няколко страни приеха еврото. Има цял списък с инструменти, които се прилагат - например 1 година цените да са в двете валути, за да няма злоупотреби при преминаването към новата, възможности за по-евтини кредити, стрес-тестове на банките и редица други техники", каза още Кунева. По думите й, членството в еврозоната е било решаващо за спасяването на Гърция, като тя поздрави и Литва, която от 1 януари влиза в еврозоната.

За разлика от Балтийските страни, България загуби няколко години, в които присъединяването към еврото изпадна от политическите приоритети. Нужно е пълно съгласие на политическите сили, допълни още Меглена Кунева, като подчерта, че колкото е по-добре икономически страната, толкова по-лесно ще ползва „застраховката" на еврозоната.

Бисер Манолов - шеф на икономическия екип на Движението, добави, че еврозоната е „пълно каско" на българската финансова система.Еврозоната дава достъп до евтиния ресурс на Европейската централна банка, който в момента за членовете на еврозоната се ползва при нива от 0,15 %, което прави възможни евтините кредити в страните-членки, за разлика от България, обясни още Бисер Манолов.

Технически първо се подава заявление за „чакалнята", където 2 години трябва да изпълняваме точни критерии, и след това, ако сме сериозни и работим здраво, се пристъпва към пълноправно членство, добави Манолов, като каза, че около 3 години е реалистичният срок за постигане на такава цел. Манолов подчерта нуждата от категорична политическа воля от първия до последния ден на цялата процедура от страна на политическите сили.

Меглена Кунева добави, че Директивата за гарантиране влоговете в банките е една от 4-те директиви, които тя е довела до успешен край по време на мандата си като комисар по защита на потребителите. Тя подчерта, че по силата на Директивата, влоговете до 100 хил.евро или 196 хиляди лева, са гарантирани. "Ако в момента има гаранция за влоговете, то тя се дължи на европейската директива, приета и в нашето законодателство", добави Кунева.