Л.Петков:Разговорът като форма на вътрешнопартиен разнобой не е моят разговор
Л.Петков:Разговорът като форма на вътрешнопартиен разнобой не е моят разговор / archive.dariknews

"Държа да подчертая, че в ситуацията с програмно правителство, трябва да кажем, какво означава квота и кой го измисли това с темата за квотите. Аз като народен представител и като член на Изпълнителното бюро на Националния съвет твърдя, че в разговори за квоти не съм участвал", каза Любомир Петков в Плевен.

Според него става въпрос за политически разговор между ръководствата на двете политически сили, които подкрепят правителството и за разговор около конкретни имена - кандидатури за областни управители, които биха срещнали широка обществена подкрепа.

"Мисля, че кандидатурата на Илиян Йончев е точно от такъв тип и би срещнала широка политическа подкрепа".

Относно факта, че Илиян Йончев беше трети от кандидатите за областен управител, Петков коментира: "Аз имах мандат като председател на Общинската организация на БСП да отстоявам няколко кандидатури, една от които беше на Илиян Йончев. Ако имахме някакви противоречия с представителите на Областния съвет на БСП е, че в ситуация, в която в момента България се управлява от програмно правителство, което е заложено на експертен принцип, налагането на имена и свеждането на избора на министър председателя, който в крайна сметка назначава областните управители да избира от един кандидат, не е най-правилния подход".
Любомир Петков припомни, че в крайна сметка, назначението на областния управител става с акт на Министерския съвет.

"Мисля, че в конкретната ситуация, разговорът за квоти и за някакво разпределение на властта между БСП и ДПС е непродуктиен разговор, с който аз не бих се ангажирал", заяви Петков и каза, че за него е важно, областният управител да покаже с първите си действия, че наистина политическото решение и назначаването му от страна на министър председатела е добро решение за плевенските граждани". Според него са налице доста предпоставки, това да се случи през следващите месеци.

"Определено мога да кажа, че този разговор, който се опитват да водят някои дейци като форма на вътрешнопартиен разнобой, не е моят разговор", подчерта Любомир Петков.