Колелото на живота върна галошите на мода
Колелото на живота върна галошите на мода / Дарик Плевен

Едноцветни, шарени, лъскави и матирани - тази есен на мода отново са гумените ботуши. Всяка модерна жена в съвременното общество трябва да разполага с поне чифт подобни. В най-лошия случай с черни гумени ботуши, твърдят модните експерти. Никакъв проблем, достатъчно е просто да проверите в бабиния хамбар или в дядовата изба и ще измъкнете поне един чифт.

Трябва обаче да знаете, че гумените чепици са далеч по-стари от баба ви. Всъшност, предшественици на гумените ботуши са галошите, чиято история тръгва от далечното минало. Испанските колонизатори видели как индианците си потопяват краката в сок от каучуково дърво хевея и чакат върху тях да се образува непромокаема коричка. Трябвало да минат обаче почти петстотин години, докато хората осъзнаят полезността на гумените обувки и започнат промишленото им производство. Това станало чак през XIX век.

На 12 февруари 1831 година галошите за първи път били пуснати по магазините - в Бостън. Скоро се появили и гумените ботуши. Използвани най-често в промишлеността, селското и горското стопанство, галошите тази есен определено излязоха от калта и покориха модните подиуми. Едва ли баба ви си е представяла, че селските й галоши някога ще се превърнат във фешън чепик и още по-малко, че ще струват стотици левове.

Но като всичко в модата, и гуменият ботуш получи своята модна цена. Колкото по-цветни, толкова по-скъпи. Така горе-долу се определя сумата, която трябва да прежалят почитателките на галоша. Разбира се, има гуменетки за всеки джоб, които варират от 20 лева до 200 евро. Има ги и в детски варианти, които тръгват от 6 лева нагоре, но най-евтините никак не са предпочитани, заради ниското качество и натрапчивата миризма на гума.

Токчета, платформи и вълнена подплата оскъпяват още повече модерните галоши. Ако пък носят име на известна световна марка, тогава цената на гумените ботуши става многоцифрена. Дали ще носите галоши "Гучи" или опинци "Гуци" това няма никакво значение, важно е само да сте в копито с модата, която става все по-аграрна...и чиято благородна цел, явно, е да върне хората към корените им.