Кметът на Плевен очаква мощен инвеститор в града
Кметът на Плевен очаква мощен инвеститор в града / archiv.DarikNews

На 29 май в Плевен се проведе бизнес среща, предвидена в рамките на дните „Германия празнува с Плевен". Отчитайки важността на всички събития, проведени по инициатива на германския посланик Матиас Хьофнер, кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков акцентира върху значението на срещата на местния бизнес с представителите на Германо-българската интустриално-търговска камара.
В уводните си думи, той каза, че се е срещал с германски инвеститори и се надява „скоро в Плевен да има възможност да дойде мащабен и мощен инвеститор".

На срещата Цанко Цанков - ръководител на търговския отдел на Германо-българската бизнес камара информира, какво се е случило в последните няколко години, както и какво е настроението на германския бизнес. Той разясни какво представлява Германо-българската индустриална камара, с какво се занимава и с какво може да бъде полезна на българския бизнес.

Той подчерта, че директните инвестиции от 2002 г., които са 90,8 млн евро, през 2007 - 2008-ма г. са стигнали рекордните 783,3 млн. евро - факт дължащ се на приемането на България в Европейския съюз и засиленият интерес у немските фирми към България.

Съответно през 2009-та, когато настъпи икономическата криза се отбелязва спад, който през 2011-та г. достига едно негативно ниво. Но през 2012-та, тенденцията е вече отново възходяща.

Целта на бизнес срещата на представители на местния бизнес от община Плевен с Германо-българската индустриално-търговска камара беше да бъде запознат бизнеса от общината с икономическите отношения между Германия и България и местните фирми да научат повече за възможностите за коопериране с германски фирми и начините, по които камарата може да помогне на местния бизнес за осъществяване на контакти с германски фирми.

Илия Тодоров - представител на Германо - българската индустриално-търговска камара обясни, че, отделът за услуги, представен на срещата предлага "Търсене на бизнес партньори в Германия". Тази услуга се състои в изграждане на стратегия със съответната българска фирма и се работи в рамките на няколко месеца, спрямо потребностите и желанията на конкретната българска фирма.

Германо-българската индустриално-търговска камара е представител на шест официални панаирни дружества в България - това са панирите в Дюселдорф, Кьолн, Нюрнберг, Мюнхен, Франкфурт и Лайпциг.Тези панаири подпомагат участието на български фирми в съответните изложения в Германия. Това става чрез изграждане на щандове и консултиране.