Кметът на Никопол няма притеснения за одит на община Никопол
Кметът на Никопол няма притеснения за одит на община Никопол / dariknews.archive

"Преди месец приключи проверката на счетоводния отчет в Община Никопол от Сметната палата за 2013 г. Към момента сме представили отчета за шестмесечието на общината, което влиза винаги на отчет в Общинския съвет, така че нямам притеснения от извършването на одит в общината", каза кметът на Община Никопол Емил Бебенов на среща с журналисти в Плевен.

Той уточни, че за последните две години в Община Никопол ще бъдат около 70 милиона лева. По отношение на въпросите, поставени относно извършваните продажби на общински имоти, кметът на Никопол уточни, че те са извършени след решение на общинския съвет и са били направени за погасяване на стари задължения за 2009 и 2010 г.

„Имаше един проект по САПАРТ, по който не бяха изплатени 600 000 лева и с лихвите по него сумата беше над 700 000 лева, които трябваше да разплатим", уточни Емил Бебенов. Към това той добави и корекция по изграждането на училище в града, за която са платени 100 000 лева, както и суми за внасяне на ДДС и така общо сумата е била между 800 и 900 000 лева за стари задължения, която общината е трябвало да заплати. „Тези продажби бяха извършени именно за тези плащания", обясни кметът.

Той посочи, че в предния мандат извършените продажби значително надвишават сегашните и възлизат на около 1800 000 лева при милион и 120 хил. лева за този мандат.