Караджов: Хората трябва да гласуват за силно и реформаторско правителство
Караджов: Хората трябва да гласуват за силно и реформаторско правителство / archiv.DarikNews

На среща с журналисти, проведена по случай Деня на Европа, водачът на листата с кандидат-депутати на Демократи за силна България и БДФ в 15-ти МИР-Плевен Георги Караджов, обяви приоритетите в програмата.

"Вече сме в края на предизборната си кампания на коалиция ДСБ-БДФ, за която можем да кажем, че беше най-качествената, позитивна и подготвена политическа кампания, изцяло обърната към проблемите на хората и тяхното разрешаване", каза при откриването на срещата Мария Монова - трета в листата на кандидатите на ДСБ за изборите на 12-ти май.

"Денят 9-ти май - Деня на Европа е повод не само за празнуване, но и повод за равносметка и би трябвало да си зададем три основни въпроса - какво е ЕС днес, какво е мястото на България в ЕС и как ние оползотворяваме възможностите от членството си. Извървявайки дългия път в своето обединение, Европа днес преживява труден момент. Изправена е пред сериозни политически, икономически и финансови предизвикателства, от разрешаването на които ще зависи дали Европа ще запази и утвърди своето място на един от световните политически и икономически центрове във все по- глобализиращия се свят", каза Георги Караджов.

Тук той добави, че е уместно да се свърже въпроса с това, какво е мястото на България и как тя участва в дебата в ЕС, чрез който Европа трябва да посрещне и реши предизвикателствата, които стоят пред нея.

"За съжаление трябва да заявя, че на седмата си година от членството си в ЕС, България не е активен участник в дебата и не е страна, която предлага решения, а по-скоро е страна, която създава проблеми. Такъв актуален проблем е предстоящото изслушване след 20 дни по повод на скандала с подслушването у нас, което е грубо закононарушение, погазващо всякакви европейски норми и правила. ГЕРБ ни навлякоха позора специално да се обсъжда подслушването, извършвано от тях".

Георги Караджов разгледа и въпроса за това, какви ползи успява или не да извлече България от членството си в ЕС. "България печели в две главни посоки от това членство. Първата я формулираме като върховенство на закона. Печелим от европейските правила и от наблюдението, което ЕС чрез своите институции извършва на България за спазване на законите в областта на правосъдието и вътрешния ред, в борбата с корупцията и престъпността, свободата на медиите, в усвояването на европейските средства.

България има видими проблеми във всяка от тези области, но е ясно, че без наблюдението и контролиращата роля на ЕС, нещата биха изглеждали още по-зле. В този смисъл дължим на ЕС удържането в приемливи рамки спазването на европейските правила".

В сферата на икономиката, там където много разчитаме на европейските средства в този труден за всички предприятия и фирми момент е важно да видим как могат да се влеят повече средства. Има много пропуски и системен недостатък при управлението и на тройната коалиция, и на ГЕРБ е, че не успяха да намерят начин, европейските средства да отидат до по-голям брой бенефициенти, което би създало повече работни места за хиляди хора в България".

Караджов каза, че е нормално приоритетът да бъде върху големите инфраструктурни проекти, които безусловно са важни, но в годините на икономически трудности за всички, най-важно е средствата да отидат в малките и средни фирми, които очакват тези средства.

"500 милиона от програмата за развитие на селските райони в края на миналата година бяха прехвърлени от частни мерки към големи публични проекти на общините. В момента също има подготовка за прехвърляне на неусвоени средства, които би трябвало да отидат към малки и средни бенефициенти към големи структурни проекти.

Сега тече процес по уточняване на правилата за новия планов период - 2014-2020 година. Уточнява се т.нар. договор за партньорство, който определя приоритетите на България за този период. Европа ще следи и ще ни дава пари само срещу реформи.
Наливането на пари в нереформирани сектори е чиста загуба", категоричен е Георги Караджов.

В този смисъл, той посочи, че именно сега предизвикателството към българските граждани като избиратели на 12-ти май е да дадат доверието си на силно, реформаторско правителство, което да изправи всички недостатъци в усвояване на евросредствата и така да се даде тласък на българската икономика, който ще повиши доходите на хората.

"България трябва да се подготвя усилено за 2018 година, когато ще председателства ЕС, а това е сериозна отговорност. Затова сме записали в нашата програма, България чрез едно силно реформаторско правителство да се превърне в равноправен и активен член на ЕС и да възроди ролята си на първостепенен фактор на Балканите и в Югоизточна Европа.

Демократи за силна България и БДФ сме в състояние с конкретните си политики да си върнем това полагащо ни се място", заяви в заключение Георги Караджов.