/ dariknews.bg
В Панорама "Плевенска епопея - 1877 г." беше открита изложбата „Литографии от Руско-турската война 1877-1878 г.” От личната колекция на Н.Пр. А.А. Макаров - посланик на Русия в България, предоставени от посолството на Руската Федерация в София.

litografii
dariknews.bg

„Изпитвам специални чувства, защото тази колекция беше събрана с огромна обич и интерес от моя син Макаров – Кирил и много се радвам, че мога да споделя този вълнуващ момент с вас.

В представените литографии в изложбата може да видите дипломатическите сражения и военните битки, които позволиха на България отново да бъде свободна. Изрисувани от талантливите ръце на често непознати художници, всички тези епизоди се подреждат във величествена картина, наречена „Освобождение“.

И макар от подписването на Санстефанския договор да ни отдалечават 140 години, днес дори е по-важно отколкото тогава, да имаме възможност да започнем реалните свидетелства – истинската история, за да разбираме по-добре, какво се случва в наши дни“. С тези думи се обърна към гостите на събитието Негово превъзходителство посланика на Русия Анатолий Макаров.  

Той изрази убеденост, че изложбата ще бъде интересна за плевенчани и за гостите на града и ще се превърне в един скромен знак на благодарност към героите от Освободителната война, благодарение на която съъществува съвременна България.

litografii
dariknews.bg

Кметът на Плевен Георг Спартански благодари на Негово превъзходителство посланика на Русия Анатолий Макаров, определяйки го като „големия приятел на Плевен, който винаги ни е помагал и с когото винаги сме се разбирали прекрасно".

litografii
dariknews.bg


„За нас като плевенчани е чест, че посланикът на една такава велика държава като Русия, има топло, сърдечно и приятелско отношение към Град Плевен и към нашата обща история и към паметта за тези, които оставиха костите си на плевенската земя,за да го има града и за да я има България“, каза още кметът Спартански.

Той използва случая да благодари и на Румен Петков, който като член на Инициативния комитет за отбелязването на 140 г. от Плевенската епопея е взел най-дейно участие. „Благодарение на неговото съдействие и помощ се случиха огромна част от инициативите, които проведохме миналата година. Моята сърдечна благодарност за това, че той отдели от личното си време и с професионализъм и желание се включи и подпомогна нашите общински инициативи", допълни Георг Спартански.

litografii
dariknews.bg

Изложбата е посветена на 140 години от Освобождението на България и е съвместен проект на посолството на Руската Федерация в България, Община Плевен и Регионален военноисторически музей – Плевен. Тя беше официално открита от директора на Военниосторически музей - Плевен, Емилия Зорнишка, която представи литографиите.

litografii
dariknews.bg

Представените в нея 11 литографии са част от личната колекция на посланика на Руската Федерация в България Н. Пр. Анатолий Анатолиевич Макаров, предоставени за временно експониране в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. 4 от литографиите са публикувани на страниците на „The Illustrated London News”, 3 в „Le Monde Illustre”, 2 в „The Graphic”, 1 в „The Pictorial World” и 1 в италианския печат.

litografii
dariknews.bg

Сюжетите включват батални сцени с участие на руската армия, епизоди от военното ежедневие, моменти от контактите с местното население, портрети на руски командири, епизоди от дипломатическата борба за освобождението и независимостта на България, в това число подписване и обявяване на Санстефанския мирен договор.

litografii
dariknews.bg

Литографиите са оригинални, публикувани в най-популярните и четени по това време британски  ежеседмичници: „The Illustrated London News”, „The Graphic”, „The Pictorial World” и френския „Le Monde Illustre”. 

Аудиторията е огромна – цялата Британска империя, Северна Америка, Франция и френските колонии, както и много европейските държави, в които се получава чуждестранна преса. Седмичните списания са едни от най-популярните, имат огромен тираж, а сред сътрудниците са най-добрите за времето си художници, гравьори и кореспонденти.

litografii
dariknews.bg

Изложбата „Литографии от Руско-турската война 1877-1878 г.” дава уникалната възможност да се види Руско-турската война 1877-1878 г. през погледа на Европа, такава каквато са я видели и отразили нейните съвременници на страниците на най-големите и най-четени илюстровани списания на 19-тото столетие. 

litografii
dariknews.bg

След откриването на изложбата, в Панорама "Плевенска епопея - 1877 г." се състоя и презентация на книгата „Освобождение Болгарии – лики Войны и Памяти“ пред възпитаници на Езиковата гимназия в Плевен.

litografii
dariknews.bg

litografii
dariknews.bg

litografii
dariknews.bg

litografii
dariknews.bg