6i6kin
6i6kin / dariknews.archive
 Приключи първото издание на Международния фестивал „Акордеомания 2019“, който се проведе в Плевен. Тепърва предстоят оценките на първия по рода си акордеонен фестивал, който в конкурса си събра над 60 участници, които бяха оценявани от авторитетно жури.
Важна оценка за събитието направи виртуозът на баяна Юрий Шишкин, който освен че беше част от международното жури, представи и свой концерт в една от фестивалните вечери.
„Когато дойдох в Плевен за Международния фестивал „Акордеомания 2019, аз не знаех нищо за този фестивал. Познавам се с организаторите Румен и Ценка ютодорови отдавна, когато бяхме заедно на конкурс в Клингентал – Германия. Аз дойдох, защото много, много обичам България. Това е страната, която обичам още от моите детски години. Бащами работеше в един завод в малкия град Азов,, който е на 30 километра от Ростов на Дон, където аз сега живея. По онова време баща ми, заедно с други работници бяха в България зза 10 дни като награда за добрата ом работа. От пребиваването си в София, той донесе много неща, свързани с България – грамофонна плоча с българска музика, донесе духа на България, заедно с много сувенири и картички от различни градове, както и пластмасова пушка от Шипка.
Помня, че тогава за пръв път опитах дъвка „Идеал“, каквато у нас нямаше. България беше някакво чудо в моето детство“, върна се през годините виртуозният музикант.
Това е второто идване на Юрий Шишкин в България, и всеки път за него е едно чудо:
„Първият път, когато дойдох в България беше преди две години по покада на Добромир Митев в София. Ето, сега вторият ми път беше в Плевен и за мен всеки път се случва едно чудо като всеки път с огромно удоволствие получавам страхотни впечатления. Когато идвах към Плевен не знаех, какво точно ще се случи – само знаех, че трябва да бъде хубаво, но аз не знаех, че ще бъде чак толкова хубаво!“.
Като част от журито и участник в единия от концертите от програмата на „Акордеомания 2019“, Юрий Шишкин коментира нивото на организация на фестивала:
„Идвайки сега в Плевен аз бях подготвен за нещо хубаво, защото знаех, че в България хората отдават цялото си сърце, когато общуват с човек, когото харесват или обичат. Тук обаче всичко беше повече от „от сърце“, защото всичко беше направено много професионално и затова цялата атмосфера на фест5ивала беше изключително професионална. Считам, че този фестивал трябва да бъде показан в цяла България. Това беше един празник на музиката – класическа и разнообразна,изпълнена на акордеон.
Акордеонът – това е празник. Заедно с моя руски баян – акордеон, аз пътувам по всички страни на света – Китай, Бразилия, Америка, Франция. Тук в Плевен се събраха едни забележителни членове на журито от Франция, Русия, Сърбия и България – едни истински професионалисти“.
Юрий Шишкин подчерта, че е много удовлетворен от този фестивал:
„Първо, много професианална организация на плана за работа по време на фестивала. Всички участници по категории си бяха по местата, без някой да пита: кога, в колко часа, какво ... Регламентът беше също много точно поставен, което е най-главното.
Второ, професионално жури. Всеки член на журито знаеше много добре своята работа, като същевременно планът и организацията беше много добре съобразена с тяхното време“.  
Юрий Шишкин обърна внимание и на много доброто оформление на фестивала „Акордеомания 2019“ по отношение на дизайна на логото на фестивала, афишите и брошурите.
Разбира се, виртуозът на баяна Юрий Шишкин се спря на резултатите от конкурса в рамките на „Акордеомания 2019“:
„Всички деца свириха на много високо ниво. Много малко от тях бяха на средно ниво. Коментирахме помежду си, каке възможно такива малки деца да свирят така хубаво. Мисля, че участниците трябва да бъдат и повече като не съм сигурен, че трябва да има много от чужбина. Преди всичко тук трябва да има български участници. Освен това се случва да дойдат чужденци на фестивала и да грабнат наградите, а българските участници да останат на по-ниска позиция. Това мисля е нещо, за което може да се помисли“.
Юрий Шишкин сподели и впечатленията си от трите концертни вечери в рамките на Международния фестивал „Акордеомания 2019“:
„Всичко беше много добре премислено. Първата вечер – класически концерт, втората – народна музика с представяне на музика от Аржентина, България от солисти и ансамблии трети концерт на лауреатите на конкурса. При това се постигна едно нарастващо впечатление за публиката на концертите.  
По отношение на бъдещето на фестивала Шушкин Каза:
„Считам, че този фестивал трябва да го има постоянно. Организаторите ще решат дали да бъде ежегоден или на всеки две години, но той трябва да се прави, защото още от самото си начало той стъпи на нивото на висотата на утвърдените международнни фесзтивали. Във всеки свисъл, това е фестивал на световно ниво“, заяви Юрий Шишкин.