Интелигентна система управлява трафика в Плевен
Интелигентна система управлява трафика в Плевен / dariknews.archive

Интелигентна транспортна система управлява вече трафика по 13 натоварени кръстовища в град Плевен. Системата е един от компонентите на мащабния проект за интегриран градски транспорт, реализиран в Плевен с европейска средства.

Информацията за системата бе представена от Председателя на Общински съвет - Плевен Мартин Митев на брифинг в пресклуба на БТА. Повод е постъпило по-рано запитване от граждани относно премахнатите таймери на светофари в Плевен.

„Именно въвеждането на интелигентната система за управление на трафика наложи премахване и на таймерите, които отчитаха секундите на зелената и червена светлина на светофарните уредби в Плевен. Сега задействането на зелен или червен цвят на светофара се регулира централизирано от системата. Т.е старите таймери на светофарите са несъвместими с новото адаптивно управление на трафика", обясни Мартин Митев.

Регулирането на интелигентната системата за управление на движението в Плевен става чрез видеокамери и датчици. Оператор в Центъра за управление има възможност дистанционно да управлява светофарните уредби според трафика на даденото кръстовище. Така не се допускат задръствания по улиците и автомобилният поток се пропуска според това къде е най-натоварено движението. „Зелена вълна" осигурява приоритетно преминаване на тролейбусите от градския транспорт през 13-те кръстовища, което води и до значително намаляване на времето за пътуване с тях.