Икономисти твърдят: Има ръст в инвестициите
Икономисти твърдят: Има ръст в инвестициите / svetlomira.anastasova

"Няма никакъв спад и срив в инвестициите, напротив, има ръст", заяви в Ловеч Костадин Джатев - зам.-изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, по повод доклада на БНБ за вложенията през януари и февруари т.г., в който се посочва, че те са намалели със 73 на сто спрямо първите два месеца на миналата година.

По думите му разковничето в огромното несъответствие е фактът, че данните на БНБ са неревизирани. За да е коректно сравнението със същия период на миналата година, е трябвало те да се съпоставят също с неревизираните числа оттогава. „И когато ги сравним, ясно се вижда, че тогава са били 40 млн. евро. Сега неревизираните данни са 114,1 млн. евро. Така че почти три пъти са по-големи инвестициите за един и същ период при сравняване на едни и същи данни", посочи Джатев.

Според вицепремиера Даниела Бобева не трябва от месечни данни за инвестиции да се правят генерални изводи. Сериозните анализатори правят това на годишна база, допълни тя.

Бобева обаче призна, че има още много да се работи по инвестиционния климат у нас и че 2013 г. е била с най-малко вложения за последните години. Причините за това са кризата, политическите събития /три правителства в рамките на една година/, общата нестабилност на държавите от еврозоната, от които идват основните инвестиции. Страната ни е паднала поне с десетина позиции през последните четири години по показателя Doing Business /Как се прави бизнес/, обърна още внимание заместник министър-председателят.

Един от основните фактори за това незавидно място на България е включването в електрическата мрежа - първо, за да се вземе разрешение за това, срокът е много дълъг, второ, страната ни е сред най-скъпите в света по цена на тази услуга. Даниела Бобева е сезирала ДКЕВР по проблема, но ще се обърне към енергийния регулатор и по въпроса за качеството на получаваната електрическа енергия, тъй като някъде има големи промишлени загуби.

Вицепремиерът беше в Ловеч заедно с шефове на Българската агенция за инвестиции и Българската банка за развитие за среща с бизнеса. По-рано е разговаряла и с кметовете на осемте общини в Ловешка област.

Към Северозападния регион има инвестиционен интерес, обяви пред журналисти Бобева. Дейността на тези дружества е свързана с текстила, автобусите, машиностроенето и електротехниката. По думите й регионът има предимства в производството на мебели.

Заместник министър-председателят посети три от големите ловешки дружества - „Спарки Елтос", „Феникс Инверс" и „Технокороза", придружавана от областния управител Милко Недялков.