Гълъбовъди и природолюбители се срещат в Ловеч
Гълъбовъди и природолюбители се срещат в Ловеч / archiv.DarikNews

От 26 до 28 октомври Ловеч е домакин на Националната изложба на гълъбовъдите и природолюбителите, информират от пресцентъра на общината. В Спортната зала в града ще бъдат показани колекции гълъби, зайци, кокошеподобни, водоплаващи, канари, скумрии, папагали. Ще бъдат споделени и селекционни постижения.

Домакинството на люляковия град бе гласувано на общото събрание на Съюза на гълъбовъдите и природолюбителите в България, проведено през август във Вонеща вода. Тогава за член на Съюза бе избрано и ловешкото гълъбовъдно дружество „Мир - 2010".

В началото на 60-те години на миналия век в Ловеч е създадено едно от най-старите гълъбарски дружества у нас, което организира няколко успешни изложби. Една от легендите на българското гълъбарство е пак от Ловеч - Атанас Денев, от когото са се учили на гълъбарство много любители от цялата страна. Ловеч е дал и други ентусиазирани гълъбари - Асен Илиев и Петко Тотов.

Председателят на Съюза на гълъбовъдите и природолюбителите, Стоян Колев посочва люляковия град като един от активните центрове на гълъбарството в България.
Гълъбарите припознават себе си като хора с хоби, което ги разтоварва през свободното време и ги кара да се чувстват щастливи.